Składniki:

  • 1-2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 4-5 dużych różyczek brokuła
  • Oliwa z oliwek

C - jajko sadzone z brokułami (1)Przygotowanie. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 3-4 minuty. Kiedy będą gotowe, przelewamy je lodowatą wodą i odkładamy do miseczki.

Przygotowujemy jajko. Patelnię rozgrzewamy i topimy na niej masło. Na rozgrzanej patelni kładziemy dowolne formy i delikatnie rozbijamy w nich jajka a następnie smażymy je na średnim ogniu, pamiętając o tym, że zbyt duży płomień może spowodować przypalenia białka od spodu i powstanie pęcherzyków powietrza. Po ok.  2-3 minutach białko powinno się ściąć. Gotowe jajka przekładamy na talerz, obkładamy brokułami, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF