Składniki:

3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 listki laurowe CYKORIA
8 kulek ziela angielskiego CYKORIA
2 łyżki bazylii CYKORIA
2 łyżki oregano CYKORIA
2 łyżki lubczyku CYKORIA
1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej CYKORIA
1 łyżka cukru
4-5 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki papryki ostrej CYKORIA
Pieprz grubo mielony CYKORIA do smaku
Sól do smaku

SONY DSC

Przygotowanie. Pomidory myjemy, kroimy na dwie części, zalewamy 3l wody, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i całość blendujemy na gładką masę (lub mniej gładką – wedle upodobań) razem ze skórkami. Dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, oliwę oraz surowy czosnek. Ponownie blendujemy i dopiero teraz solimy do smaku. Tak przygotowany sos zlewamy do słoików lub redukujemy, gotując ok. 1h na małym ogniu bez przykrycia, otrzymując gęsty, domowy ketchup. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF