Składniki na ciasto (na 2 pizze):

  • ½ kg mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • Łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 opakowanie drożdży CYKORIA
  • 100ml ciepłego mleka

SONY DSCDodatkowo:

  • 150g tartej mozarelli
  • 150ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżeczki oregano CYKORIA
  • 3 łyżeczki bazylii CYKORIA
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego CYKORIA
  • 1 cebula
  • ½ cukinii

Przygotowanie. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe, przekładamy do miseczki, przykrywamy od góry ściereczką i zostawiamy 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Młodą cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry.

Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 3mm, nadając mu kształt koła. Boki zawijamy. Na środek każdej pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, wysypujemy równomiernie ser, układamy cukinię i cebule i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200stopni, z opcją pieczenia „od dołu”. Smacznego!

Pizzę możemy wzbogacić ulubionymi dodatkami: salami i papryką, szynką i ananasem, serem pleśniowym i papryczką chili. Zachęcamy do eksperymentowania!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF