Składniki na ciasto:

  • 2-2,5 szklanki mąki
  • Kostka masła
  • ½ szklanki cukru
  • Ok ½ szklanki zimnej wody
  • Szczypta soli

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie kremu budyniowego Ekler CYKORIA
  • Półtorej szklanki mleka
  • Kostka masła
  • Sok z 3 cytryn

Do dekoracji:

  • 2 cytryny gotowane z ½ szklanki cukru pudru CYKORIA
  • Sok z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa CYKORIA

mazurek_cytrynowy_z_kremem_ekler — kopiaSkładniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na 1/2h do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty, pamiętając o wykonaniu wyższych boków mazurków, które będą przytrzymywać masę. Blaty wkładamy na ok.25 minut do piekarnika o temp.180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor.

W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1mm plastry a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje (ok.10minut) i odkładamy na papier, aby wyschły.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki, pilnując, aby stężała tylko trochę tak, aby potem można było ją łatwo rozprowadzić na mazurku.

Przygotowujemy krem Ekler. Zawartość torebki mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny i zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, gotując jeszcze 1 minutę. Nieco ostudzony krem wykładamy na mazurek a jego wierzch dekorujemy plastrami cytryny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF