Składniki:

2 jajka
150ml cukru
200g masła
300g mrożonego szpinaku
250ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia CYKORIA
2 duże łyżka przyprawy do piernika CYKORIA
1 łyżka cukru wanilinowego CYKORIA
Składniki na masę:
500ml kremówki 30proc.
2 torebki fix-u do śmietany CYKORIA
50-100ml cukru pudru CYKORIA

SONY DSC

Do ozdoby: kandyzowana skórka pomarańczy, liście świeżej mięty

Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy a następnie wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut z opcją ‘grzania od dołu’. W trakcie pieczenia wkładamy bitą śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.

Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i zimne, kroimy na 3 części. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy fixy i miksujemy jeszcze chwilę. Gotową masą przekładamy tort a resztę śmietany wykładamy na wierzch ciasta i jego boki. Szpinakowy tort ozdabiamy skórką pomarańczy oraz liśćmi świeżej mięty a następnie wkładamy do lodówki na 24h. Smacznego!

Nasze rady:
Szpinak odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF