Składniki na budyń dla 2 osób:

1 opakowanie budyniu śmietankowego CYKORIA
2 łyżki cukru
½ l mleka
1 łyżka masła
Składniki na gruszkę:
1 duża gruszka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
1 łyżka cukru wanilinowego CYKORIA

SONY DSC

Przygotowanie. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy, dodajemy masło, mieszamy i gotową masę przelewamy do miseczek. Gruszkę kroimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie każdą połówkę nadkrawamy nożem, nie dochodząc do końców tak, aby nadal tworzyły jedną całość. Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Do mieszanki wkładamy kawałki gruszek (skórką na dół) i podsmażamy je przez 2-3 minuty. Obracamy na chwilę na boki i jeszcze gorącą wykładamy na budyń. Deser polewamy karmelem z patelni. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF