Składniki:

  • 1 opakowanie sernika na zimno CYKORIA
  • 600ml zimnego mleka
  • 2 serki homogenizowane
  • 100g dowolnych, owocowych galaretek
  • 100g rodzynek
  • Maczek owocowy CYKORIA
  • Mała paczka biszkoptów

sernik_na_zimno (2) — kopiaPrzygotowanie. Zawartość opakowania ubijamy z zimnym mlekiem przez ok. 3 minuty, dodajemy serki i ubijamy kolejne 3 minuty a następnie całość delikatnie mieszamy z rodzynkami i pokrojoną w kostkę galaretką. Z białego, grubego kartonu wycinamy paski o szerokości 10cm i długości ok.35cm, które następnie łączymy przy pomocy spinacza, tworząc w ten sposób okrągłe formy do serników. Formy kładziemy na tekturze i papierze do pieczenia. Na dnie każdej formy układamy ciasno biszkopty a następnie wykładamy masę. Całość wkładamy do lodówki na ok. 1h. Po wyjęciu obsypujemy owocowym maczkiem.

To, jaki smak będzie miał nasz sernik zależy wyłącznie od naszej inwencji. Możemy przygotować go w tortownicy i udekorować galaretką o dowolnym smaku. Miłośnikom kakao z pewnością przypadnie do gustu wersja czekoladowa z polewą i kawałkami czekolady zamiast owocowych galaretek, podanych w przepisie. Kawosze natomiast mogą zastąpić galaretki mocnym wywarem z kawy (łyżka kawy, zalana wrzątkiem i wlana o zaparzeniu razem z fusami do masy). Smacznego eksperymentowania!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF