Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • 1 opakowanie drożdży CYKORIA
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok. 250ml ciepłej wody

Dodatkowe składniki:

  • Min. 2 łyżki przyprawy do pizzy CYKORIA
  • 200dag tartej mozzarelli lub innego sera
  • 200ml sosu pomidorowego
  • 150g boczku, pokrojonego w cienkie paski
  • 1 duża cebula pokrojona w pół talarki
  • 4 garście roszponki

Przygotowanie.  Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy a następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość ½ cm, nadając kulisty kształt. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy oraz żółtym serem a następnie układamy plastry boczku i cebuli. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200stopni) i pieczemy ok. 18-20 minut. Po wyjęciu kroimy, posypujemy sporą ilością roszponki, polewamy oliwą i podajemy na stół. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF