Składniki dla 4 osób:

  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki żółte
  • ½ cukinii
  • 2 duże cebula
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego CYKORIA
  • 4 łyżki ziół prowansalskich CYKORIA
  • 2-6 łyżeczek chili CYKORIA
  • 1 łyżka Smakosza Extra CYKORIA
  • 2 paczki parówek lub 4 białe kiełbasy
  • Oliwa z oliwek

CYKORIA - leczo (2)Przygotowanie. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w paseczki. Cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy sos pomidorowy, sól i przyprawy do smaku oraz obraną i pokrojoną kiełbasę lub parówki. Całość dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości warzyw. Jeżeli chcemy, aby leczo było gęstsze, dodajemy do niego 1-2 łyżki mąki, rozprowadzonej wcześniej w zimnej wodzie. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF