Cydr – naturalny i lekki napój alkoholowy, doskonale orzeźwia w gorące dni. Nie każdy jednak wie, że niedosładzany cydr uznawany jest za trunek bardziej dietetyczny niż wino, czy piwo. Niedosładzany Cydr Green Mill w 100 ml zawiera tylko 39 kcal, dlatego można go pić bez obawy o wzrost masy ciała.

Już w czasach starożytnych cydr jabłkowy wykorzystywany był jako środek pomocniczy zmniejszający wagę. Pity w odpowiednich ilościach, wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, usuwa toksyny i ma pozytywny wpływ na skórę. Cydr podobnie jak wino posiada właściwości przeciwutleniające, które chronią organizm przed chorobą niedokrwienia serca, zmniejszają stężenie złego cholesterolu  (LDL) i podnoszą ilość tego dobrego (HDL), a także zwiększają aktywność immunologiczną organizmu. Wino jest jednak bardziej kaloryczne i nie powinny go pić osoby będące na diecie. Zawiera aż 75 kcal w 100 ml (lampka wina – 120 ml – to od 80-95 kcal). Tymczasem niedosładzany Cydr Green Mill  to tylko 39 kcal (100 ml)!

Cydr Green Mill – bez dodatku cukru

Cydr Green Mill powstaje ze 100% soku jabłkowego bez dodatku cukru. Jest napojem półwytrawnym. Balans udało się uzyskać dzięki wykorzystaniu wyselekcjonowanych odmian jabłek europejskich oraz polskich. Owoce dobierane są w ściśle określonych proporcjach między goryczą, cierpkością i słodyczą, którą odczuwamy w gotowym trunku. Cydr Green Mill ze względu na brak dodatkowego cukru, doskonale sprawdza się jako baza do różnego rodzaju dań. Osoby będące na diecie wybierają raczej dania lekkie, dlatego polecamy im szczególnie: galaretkę, sorbet lub sałatkę owocową z karmelizowanym cydrem.

Sałatka owocowa z karmelizowanym cydrem

Green Mill salatkaSkładniki/świeże owoce

  • 2 jabłka
  • ½ melona, najlepiej gatunek galia
  • 25 dkg truskawek
  • 25 dkg borówek
  • 50 dkg brzoskwiń

Przygotowanie: Owoce kroimy w średniej wielkości kawałki.

Karmel cydrowy

  • 3 łyżki Cydru Green Mill
  • ¼ szklanki dobrej jakości cukru brązowego
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie: Cukier podgrzewamy na suchej patelni do momentu, kiedy się  rozpuści. Cukier łatwo się przypala, dlatego trzeba być uważnym. W trakcie przygotowania można potrząsać od czasu do czasu patelnią, ale nie mieszać łyżką. Dodajemy cydr i masło, mieszamy i od razu zdejmujemy z palnika.

Pokrojone owoce polewamy karmelem cydrowym i mieszamy. Można ozdobić porwanymi listkami mięty.

Wskazówka: pokrojone owoce najlepiej skropić odrobiną Cydru Green Mill. Zapobiega to czernieniu.

 

 

Green Mill galaretkaGreen Mill Galaretka

Składniki:

  • 1 butelka Cydru Green Mill
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-­3 łyżki żelatyny
  • ½ jabłka pokrojonego w słupki

Przygotowanie: Cydr Green Mill mocno podgrzewamy razem z cukrem i laską cynamonu. Nie dopuszczamy do zagotowania płynu. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego cydru dodajemy żelatynę i mieszamy tak, żeby się rozpuściła. Po lekkim ostygnięciu przelewamy cydr do docelowego naczynia, dodajemy pokrojone w słupki kawałki jabłek i czekamy aż galaretka stężeje.

 

 

Green Mill Sorbet

Green Mill SorbetSkładniki na 4 porcje:

  • ­ 1 butelka Cydru Green Mill
  • 200 g cukru brązowego
  • 5 szt. goździków
  • 1 laska cynamonu
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie: Cydr wraz z cukrem, goździkami i cynamonem lekko podgrzewamy w garnku. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z ½ cytryny i chłodzimy całość. Cydr przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Lody możemy przyrządzić na dwa sposoby – na patyczkach lub w większym naczyniu, jeśli chcemy je serwować w gałkach:

  • Lody na patyczkach – płyn wlewamy do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu. Nie zapomnijmy o patyczkach! Całość wstawiamy do zamrażarki do czasu zmrożenia
    się masy.
  • Lody w gałkach – płyn wlewamy do miski i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie dokładnie mieszamy. Mieszanie trzeba powtarzać co godzinę przez około 6 godzin. Gałki formować za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.

Cydr stanowi świetną alternatywę dla ciężkich piw i win, które są bardziej kaloryczne. Możemy go pić, oczywiście z umiarem, bez obawy o swoją wagę. Nie możemy zapominać jednak o tym, że tylko cydry niedosładzane  – takie jak Cydr Green Mill – nie tuczą naszego organizmu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF