Zbliża się jedno z najpopularniejszych meksykańskich świąt – Cinco de Mayo. To wspaniała okazja, by 5 maja urządzić własną fiestę w gronie przyjaciół. Aby w pełni poczuć charakter tego święta warto dowiedzieć się jakie znaczenie ma ono dla Meksykanów. A potem wystarczy przygotować meksykańskie jedzenie, kolorowe dekoracje, drinki na bazie tequili oraz pinatę.

1. Cinco de Mayo to po hiszpańsku 5 maja. To święto szczególne – święto wolnościi kultury. Upamiętnia ono nieoczekiwane zwycięstwo wojsk meksykańskich nad wojskami francuskimi w bitwie pod Pueblą 5 maja 1862 r. Tego dnia Francuzi, uważani w owym czasie za największa potęgę militarną, ponieśli pierwsząod przeszło 50 lat klęskę. Dzisiaj huczne obchody, które mogą trwać nawet tydzień, na szczególnym znaczeniu zyskują na południu Stanów Zjednoczonych, gdzie Meksykanie tworzą bardzo liczną grupę mieszkańców. 5 maja na ulicach organizowane są barwne parady, pobrzmiewa muzyka popularnych mariachi. Świętowanie odbywa się w gronie najbliższych – rodziny oraz przyjaciół. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy, nie brakuje również tequili, narodowego trunku Meksyku. Radość przeplata się z dumą, dobra zabawa z pamięcią o przeszłości.
Nad wszystkim góruje duch pięknej, latynoskiej kultury.

2. Kuchnia meksykańska – na meksykańskim przyjęciu nie może zabraknąć wyśmienitej kuchni. Warto spróbować kilku potraw, które zachwycają swoim smakiem oraz świetnie komponują się z narodowym trunkiem meksykańskim – tequilą. Ta prawdziwa tworzona jest wyłącznie w Meksyku i pochodzi w 100% z najwyższej jakości błękitnej agawy.

1Quesadillas z kurczakiem – tortilla z masy kukurydzianej z dodatkiem roztopionego sera oraz kurczaka. Tradycyjnie używa się sera typu Oaxaca, ale smakuje wyśmienicie również z innymi serami. Opcjonalnie można dodać również papryczki jalapeño, ziemniaki czy grzyby.

 

 

 

2Enchiladas – robi się ją najczęściej z kukurydzianej tortilli, podgrzewanej na oleju do momentu aż zmięknie. Pokrywa się ją sosem, wypełnia farszem i zwija w rurkę. Kilka rurek, polanych sosem i przykrytych dodatkami zapieka się razem w naczyniu żaroodpornym. Najpopularniejsze są cztery rodzaje sosów do enchiladas: tradycyjny, czerwony, zielony oraz mole.

 

 

3Nachos – niezwykle prosta potrawą są nachos, czyli zapieczone kawałki tortilli pokryte serem i papryczkami jalapeño. Można dodać do nich czarne oliwki, pomidora oraz cebulę.

 

 

3. Margaritas – szczególnie popularne tego dnia są drinki na bazie tequili. Prawdziwa meksykańska tequila wytwarzana jest w 100% z błękitnej agawy. Odznacza się wyjątkowo wyrazistym, bogatym smakiem. Jego źródłem są rośliny dojrzewające w słońcu Ameryki Południowej, poddane unikalnym procesom, które wydobywają z nich esencję aromatów. El Jimadores wytwarzają z nich ognisty trunek – Tequilę El Jimador. Istnieje wiele wariantów drinków na bazie Tequili, ale najpopularniejszy tego dnia to Cinco de Mayo cocktail. Składa się z tequili, grenadiny oraz soku z cytryny. Podawany jest na lodzie. My polecamy:

4Margarita
40 ml El Jimador® Blanco
40 ml De Kuyper® Triple Sec
20 ml soku z limonki
Do shakera wypełnionego kostkami lodu wlej wszystkie składniki. Zamieszaj. Brzeg kieliszka koktajlowego zwilż sokiem z cytryny, a następnie obtocz solą. Wlej zawartość shakera do kieliszka. Całość udekoruj plastrem limonki.

 

 

 

 

5Tequila Sunrise
40 ml El Jimador® Blanco

15ml DeKuyper® Grenadine

Sok pomarańczowy top up
Do wysokiego szkła wypełnionego lodem wlej dwa pierwsze składniki. Dopełnij sokiem pomarańczowym. Całość zamieszaj i udekoruj ćwiartką pomarańczy.

4. Dekoracje – meksykańskie fiesty są wyjątkowo barwne i bogate w różnorodne ozdoby. Mieszkania dekorowane są balonami, serpentynami i kwiatami we wszystkich kolorach tęczy. Przeważają te znajdujące się na meksykańskiej fladze: czerwony, biały i zielony. Niezwykle atrakcyjne mogą okazać się również ozdoby z papieru, w postaci girland, którymi udekorujemy nie tylko stół, ale i całe wnętrze. Inspiracją niech będą kaktusy, niebieskie agawy, sombrero, mandolinyczy charakterystyczne meksykańskie osiołki. Uwolnij wyobraźnię i poczuj klimat Meksyku!

5. Pinata – warto pamiętać o tym ludowym zwyczaju wciąż popularnym w krajach latynoskich, a zwłaszcza w Meksyku. Zabawa polega na strąceniu kijem specjalnie przygotowanej papierowej ozdoby zawieszoną u sufitu. Najczęściej wypełniona jest słodyczami, trochę rzadziej owocami. Do środka można włożyć również inne przedmioty. Zwycięzcą jest ten, kto zbierze najwięcej słodyczy, które upadły
na podłogę. Wspaniałą zabawą będzie nie tylko strącenie pinaty, ale również wspólne jej przygotowanie w gronie znajomych. W Meksyku popularnym motywem pinaty jest osiołek i gwiazda, ale świetnie sprawdzają się również postaci z bajek czy przedmioty kojarzone z Meksykiem, jak sombrero czy agawa. Ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia.

6. Muzyka – nieodłącznym elementem tego święta są również mariachi. Są to orkiestry grające meksykańską muzykę ludową. Typowi mariachi mają do dyspozycji mandoliny, różnego rodzaju gitary, skrzypce oraz trąbki. Zespół może mieć od 3 do 12 członków. Jeśli nie mamy do dyspozycji prawdziwych mariachi, wykonujących muzykę
na żywo, możemy zaopatrzyć się w już nagrane utwory, które będą wspaniałą bazą do niezwykle żywych tańców meksykańskich. Tradycyjnymi są banda, która przypomina polkę oraz meksykańska cumbia, której przyspieszona odmiana cumbia villera jest muzyką dyskotekową.

Wesołego Cinco de Mayo! Feliz Cinco de Mayo!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF