Każda z nas ma czasem taką niedzielę, kiedy jedyne o czym marzy to spokój, cisza i błogie lenistwo. Tylko co zrobić z gromadką głodomorów domagających się obiadu i deseru? O ile szybki obiad w czasach dań gotowych to nie problem, o tyle deser w postaci batonika nie jest najlepszym pomysłem. Niemniej bez obaw, mamy dla Was pomysły na szybkie i zdrowe przysmaki z wykorzystaniem obecnych w każdym domu ciasteczek!

 

Większość Pań domu uważa, że zrobienie smacznego i efektownego deseru, który byłby jednocześnie zdrowy jest nie lada wyczynem. Nic bardziej błędnego! Jest wiele przepisów, które wykonacie w mgnieniu oka i które zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowych smakoszy. Kilka produktów, które każda z nas ma w domu, jak na przykład sezonowe owoce, śmietana lub jogurt,  kruche ciasteczka i voila – uczta gotowa.

Kruche ciasteczka są nie tylko smaczną przekąską i wspaniałym dodatkiem do deserów, ale także bardzo dobrym źródłem ważnych dla ciała składników odżywczych. Ponadto nie rzadko nie zawierają sztucznych substancji chemicznych, jak np. konserwanty, zatem swobodnie możemy podawać je dzieciom. A dodatki prawdziwych aromatów, jak imbir, czy cynamon skuszą nie jednego kapryśnego niejadka – mówi Mirosława Białogłowicz, technolog żywności i żywienia oraz prezes zarządu ZPC Piast Sp. z o.o.

Zachęcone? A więc do dzieła! Mamy dla Was trzy propozycje szybkich i zdrowych deserów, które z są zdrowe, pyszne i nie wymagają wiele wysiłku oraz czasu w przygotowaniu.

Cynamonowe szaleństwo z białą czekoladą i jabłkami

Potrzebne składniki: 100g białej czekolady, 100g śmietany kremówki, 200g sera mascarpone, 100g konfitury lub musu jabłkowego, 2 łyżki galaretki jabłkowej (opcjonalnie dżemu), 8-10 ciasteczek cynamonowych ZPC PIAST.

Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z niewielką ilością śmietany. Marcarpone oraz resztę kremówki ubijamy, w trakcie miksowania dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Jabłka i galaretkę dzielimy na dwie części. Jedną z nich (50g jabłek i łyżkę galaretki) mieszamy razem. Do każdego z pucharków kruszymy po trzy ciasteczka cynamonowe, następnie wykładamy połowę masy, na nią zaś delikatnie rozkładamy jabłka wymieszane z galaretką. Całość przykrywamy drugą połową masy. Pucharki owijamy folią spożywczą i wkładamy na chwilę do lodówki. W trakcie studzenia deseru wykonujemy sos. W rondelku podgrzewamy pozostałą połowę jabłek wraz z łyżką galaretki do całkowitego zmiękczenia. Miksujemy blenderem. Ważne by sos był stosunkowo gęsty. Wyciągamy pucharki, zdejmujemy folię, polewamy sosem i gotowe!

Istnieje wiele przepisów, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a zaspokoją nawet najbardziej łakome brzuszki.

Deser pistacjowy z ciasteczkami kokosowymi

Potrzebne składniki:

50g migdałów, 50g pistacji (bez skorupek), 2 banany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 8-10 ciasteczek kokosowych, 4 kulki lodów waniliowych

Wykonanie:

Migdały kroimy lub rozbijamy na małe kawałki, prażymy na patelni (bez tłuszczu!). Dodajemy miód i energicznie mieszamy go z migdałami. Zdejmujemy z patelni. Banany obieramy ze skórek, kroimy w kostkę (lub inne małe kawałki) i kropimy z sokiem z cytryny żeby zapobiec ciemnieniu. Ciasteczka rozkruszamy, ale nie za drobno. Mieszamy je z bananami i migdałami i nakładamy do pucharków. Siekamy pistacje i mieszamy je z lodami. Tak przygotowane porcje wkładamy do już częściowo wypełnionych kielichów. Całość skrapiamy miodem i gotowe!

Ten deser to istna egzotyka dla naszego podniebienia. Połączenie wiórek ze świeżego kokosa, migdałów i pistacji komponuje się w prawdziwą rewię smaku, która zamienia się w małą ucztę dla naszej godziny i gości – zachwala Mirosława Białogłowicz.

Deser z malinami i borówkami w ośnieżonej odsłonie

Potrzebne składniki:

500ml śmietany 30%, 3 duże łyżki cukru, wiórki kokosowe, 1 szklanka malin, 1 szklanka borówek lub jagód, garść herbatników Petit Buerre, Smakoszków lub Ciasteczek Saskich.

Sposób wykonania: Cukier i śmietanę ubijamy razem na sztywno. Owoce oczyszczamy, małą część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy blenderem. Po chwili dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy wszystko razem na tyle szybko, żeby całość nie opadła. Kruszymy herbatniki i wykładamy je na dno pucharków. Nakładamy połowę piany owocowej, a na nie połowę pozostawionych owoców. Kruszymy Ciasteczka Saskie lib Smakoszki i wykładamy je górę konstrukcji. Nakładamy resztę piany, a na nią drugą porcję owoców. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość warto schłodzić przed podaniem. I gotowe!

Jak widzicie da się pogodzić interesy wszystkich członków rodziny bardzo szybkimi, ale i zdrowymi pomysłami, które nie wymagają od nas wielkich nakładów zarówno czasu, jak i sił. Wilk syty i owca cała! Rodzina cieszy się wspaniałym deserem, a my możemy rozkoszować się słodkim lenistwem w wolne popołudnie. A jeśli zdarzy Wam się wizyta niespodziewanego gościa, bez obaw – te pomysły zachwycą każdego, komu je podacie!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF