W każdy 4. czwartek listopada w USA obchodzone jest Święto Dziękczynienia. To coroczne wydarzenie jest świetnym momentem, aby poznać nieco więcej dań z tamtego regionu. Szczególnie, że pod przeróżnymi postaciami na stołach króluje wtedy żurawina amerykańska, którą możemy podać z tradycyjnym indykiem i dynią, ale równie idealnie pasuje do subtelnych deserów. Zaprezentujemy Wam serię przepisów z żurawiną. Dziś część pierwsza 🙂

 


 

Składniki na 4 porcje:

250 g ugotowanych krewetek (w skorupkach)

1 cebula

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżka stołowa majonezu

1 jajko, ubite

Starta skórka z limonki

40 g bułki tartej

Sól, pieprz

1 mały pęczek szczypioru

4 łyżki stołowe oleju

 

Sos:

1 żółtko

Sok z 1 limonki

2-3 ząbki czosnku

100 ml oleju

Sól, pieprz

30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

 

 

1. Krewetki opłukać i osuszyć (klika odłożyć). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z krewetek, cebuli, musztardy, majonezu, jajka i skórki limonki zrobić purée. Dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać (odłożyć trochę do sosu). Dodać do  purée i wstawić do lodówki.

 

2. Sos: żółtko ubić z sokiem z limonki, a następnie obrać i dodać ząbki czosnku. Ostrożnie dodać olej i zamieszać stosując ręczny mikser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać cranberries i pozostały szczypiorek.

 

3. Z masy krewetkowej uformować 8 małych ciastek (o średnicy 7-8 cm). Pozostałe krewetki przeciąć na pół i umieścić na wierzchu każdego ciasteczka.

 

4. Rozgrzać olej na patelni i smażyć krewetkowe ciasteczka, aż uzyskają brązowy kolor. Podawać z sosem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF