Restauracje Chłopskie Jadło, sieć należąca do Sfinks Polska, wprowadza nowe menu regionalne. Od 6 sierpnia w wybranych lokalach – w Krakowie, Bielsku-Białej, Głogoczowie i Poznaniu – obowiązują wkładki do menu z propozycjami dań charakterystycznych dla danego regionu Polski.

11– Kuchnia polska jest bogata we wspaniałe potrawy regionalne. Z naszych obserwacji wynika, że goście Chłopskiego Jadła coraz częściej szukają lokalnych, tradycyjnych smaków, stąd postanowiliśmy jeszcze bardziej dostosować ofertę do oczekiwań klientów wprowadzając w wybranych lokalach karty dań z regionalnymi specjałami. Nowe dania zostały zaproponowane osobiście przez restauratorów oraz ich szefów kuchni – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.

W Małopolsce regionalna karta dań jest dostępna w trzech krakowskich restauracjach Chłopskie Jadło oraz w Głogoczowie. Wśród oferowanych potraw znajdują się chociażby kwaśnica, deska tradycyjnych serów polskich wraz z oscypkiem, bundzem i korbaczem, maczanka krakowska czyli pieczona karkówka podawana w bułce i w sosie, czy też kluski leniwe i pierogi z owocami. Z kolei w restauracji w Bielsku-Białej można skosztować m.in. rolady śląskiej z modrą kapustą i kluskami śląskimi, prażonkę czyli duszony boczek przekładany warstwami ziemniaków i cebuli, jak również śląskie kotlety mielone – karminadle z purée ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej. W poznańskim Chłopskim Jadle serwowane są natomiast szare kluchy z boczkiem, bigos chłopski w chlebie, a także pierś z gęsi w sosie winno-pieczeniowym z ziemniakami i modrą kapustą zasmażaną.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF