Mięso ryb uchodzi za jeden z najzdrowszych wyborów żywieniowych. Zawiera ono wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym kwasy Omega-3, proteiny, wapń, białko w dużych ilościach czy jod. Prawda ogólnie znana a mimo to spożycie ryb jest nadal stosunkowo niskie. Pytanie, dlaczego?

tilapia tackaMimo szerokiej kampanii Unii Europejskiej na rzecz spożywania ryb, nie notuje się znacznego wzrostu ich konsumpcji. Z badań wynika, że w Polsce zjada się około 13 kilogramów na 1 mieszkańca w ciągu roku. Podobnie sytuacja wygląda w Niemczech czy Czechach. Znacznie większe spożycie obserwujemy z kolei w państwach, które bezpośrednio opierają swoją gospodarkę na sprzedaży ryb – jak Portugalia czy Litwa. Tam roczna konsumpcja wynosi około 30 do 50+ kilogramów na jednego mieszkańca.
Mimo ogólnie niskiego średniego spożycia, uznaje się, że w tej chwili najprężniej rozwijającą się gałęzią gospodarki jest właśnie produkcja ryb. W ostatnich latach furorę na świecie robi świeża tilapia. W Polsce w 2012 roku powstała najnowocześniejsza w Europie akwakultura, w której hoduje się tilapię czerwoną i srebrną. W chwili obecnej firma Global Fish jest jedyną w Europie środkowo-wschodniej, która dostarcza do sklepów świeżą, nie mrożoną tilapię.

Zdrowo!

Nie od dziś wiadomo, że mięso ryb ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż każde inne mięso. Dotyczy to zarówno gatunków słodko- jak i słonowodnych. Ryby są także idealnym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają. Składają się w 57-82% z wody. Jest to największy procent w produktach mięsnych, które spożywa człowiek. Ryby są stosunkowo „chudym” mięsem, gdyż zawierają tylko 13-27% tłuszczu. Białko, niezbędne np. do budowy kości, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stanowi aż 12-24%. Niska zawartość węglowodanów, maksymalnie 1%, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia czy nerek.

Kwasy Omega-3

Ryby, co najważniejsze, są bogate w kwasy Omega-3, których występowanie jest mocno ograniczone. Odgrywają one niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka:

  • zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca;
  • sprzyjają zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi;
  • obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór;
  • poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • mają działanie przeciwzapalne;
  • niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego odpornościowego;
  • zwiększają produkcję serotoniny.

Bez tego się nie obędziesz?

Mówiąc o rybach nie można zapomnieć o minerałach i witaminach, jakie występują w ich mięsie. Będzie to na pewno jod, który wchodzi w skład hormonu tarczycy – tym samym odpowiada za prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego. Potem mamy selen, który obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, a także opóźnia procesy starzenia. Mięso ryb jest także bogate w wapno, które jest elementem budulcowym kości, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

By jednak wszystkie te dobroczynne składniki dostarczyć do organizmu, szczególna uwagę należy zwrócić na jakość rybiego mięsa.  Ważne, by ryba była świeża, nie głęboko mrożona, by pochodziła z wiadomego źródła – najlepiej z hodowli rodzimej, gwarantuje ona świeżość mięsa, którego nie trzeba importować .

Przykładowy przepis na pyszny i zdrowy rybny obiad:

Świeża Tilapia duszona w białym winieŚwieża Tilapia duszona w białym winie

Składniki

• 6 filetów ze świeżej Czerwonej Tilapii Global Fish

• 2 pokrojone dymki

• 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry

• 2 łyżki masła

• odrobina oliwy

• ¼ szklanki soku z różowych grejpfrutów

• Szklanka białego półwytrawnego wina

• sól, pieprz

• kilka listków świeżej kolendry

• mała garść świeżych owoców żurawiny lub czerwonej porzeczki

 

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny. Smacznego!

 

 

Więcej informacji na: www.globalfish.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF