Jedna z najpopularniejszych marek na Dolnym Śląsku – Piast – wprowadza na rynek nowy wariant piwa  – Piast Słodowe, w którym odnaleźć można aż trzy ciemne słody z regionalnej Słodowni w Strzegomiu.

Piast SłodoweKonsumenci mogą już spróbować nowej propozycji z linii specjalności marki Piast. Nowy wariant to nasza odpowiedź na oczekiwania konsumentów, którzy szukają oryginalnych piw. Do warzenia Piasta Słodowego wykorzystujemy trzy rodzaje ciemnych słodów ze Słodowni Strzegom. Opracowując jego recepturę, chcieliśmy podkreślić lokalny charakter i nierozerwalny związek marki z Dolnym Śląskiem  – mówi Agnieszka Filek, Brand Manager marki Piast.

Piast Słodowe to delikatne piwo o słodkawym posmaku, warzone z czterech rodzajów słodu. Podstawą receptury nowego Piasta jest jasny słód jęczmienny. Kolejne trzy to ciemne słody strzegomskie  – monachijski, palony   i karmelowy. Słód monachijski posiada głęboki, bursztynowy kolor i intensywny aromat. Zazwyczaj używa się go do warzenia ciemnych piw górnej i dolnej fermentacji, jednak idealnie sprawdza się także jako dodatek do piw jasnych. Dzięki jego   zawartości  piwo   charakteryzują  wyczuwalne nuty

słodowe. Drugi użyty rodzaj słodu to słód palony, którego zadaniem jest nadanie piwu odpowiedniej barwy. Ostatni ze słodów wykorzystany w Słodowym to karmelowy, który nadaje mu złotawo-miodowy odcień. Odpowiednio dobrane kompozycje słodów wpływają na smak, zapach i barwę. W zależności od połączenia różnych jego rodzajów można tworzyć zupełnie nowe, wyjątkowe kompozycje – mówi Marcin Siemion, Prezes DMG Polska, do której należy Słodownia Strzegom. Kombinacja słodów wykorzystana w nowym Piaście sprawia, że piwo nabiera głębokiej, ciemniejszej barwy i zyskuje delikatny, słodkawy posmak. Jednocześnie charakteryzuje się subtelnie wyczuwalną goryczką, która dopełnia jego wyjątkowy smak.

Słodownia Strzegom istnieje od 1896r. i wpisała się w krajobraz piwowarski na Dolnym Śląsku. To nieodłączny element bogatej, 800-letniej historii browarnictwa na ziemiach wrocławskich. Słodownia nieustannie rozwija się, jednocześnie nie zapominając                     o bogatym dziedzictwie. Do produkcji wciąż są wykorzystywane 100-letnie maszyny. Ponadto, strzegomskie słody są produkowane w 100% z polskiego jęczmienia, którego uprawy w większości znajdują się na Dolnym Śląsku.

Piast Słodowe to druga specjalność marki. Pierwszą jest Piast Chmielowe warzone z użyciem trzech odmian chmielu: Cascade, Hallertau Tradition oraz chmielu goryczkowego, które nadają mu wyrazisty smak z lekką goryczką i odpowiadają za przyjemny chmielowy aromat.

Piast Słodowy i Chmielowy dostępne są w butelkach 0,5l  w rekomendowanej cenie 2,69 zł.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF