Składniki:

  • 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 120g cukru trzcinowego
  • 120g masła
  • 100ml mleka roślinnego
  • 60ml whiskey
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki

CPB_Cake_pops_ze_sliwkami_kalifornijskimi_1Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF