Browar w Tenczynku po 75 latach wznawia warzenie złotego trunku. Jest to kolejny historyczny browar wskrzeszony przez Grupę BRJ.

Zabytkowy Browar w Tenczynku, którego piw smakował sam król Jan III Sobieski wracając do kraju po odsieczy wiedeńskiej, otwiera swoje bramy w piątek, 19 czerwca 2015 roku począwszy od godziny 17:00.  Podczas wydarzenia odbędzie się premiera tenczyńskich piw: Tenczynek Lager i Tenczynek Marcowe. W części artystycznej wystąpią zespoły: Kapelanka i Zielone Ludki. Atrakcją wieczoru będzie koncert Pawła Kukiza.

W programie przewidziana jest możliwość zwiedzania odrestaurowanych wnętrz browaru, gdzie powstaje muzeum browarnictwa z unikatowymi rekwizytami wiążącymi się z lokalną tradycją piwowarską. Browar będzie można także zwiedzać w sobotę, 20 czerwca w godzinach: 17-20 oraz w niedzielę, 21 czerwca w godzinach 15-19. Bilet 15 zł.

Marek_Jakubiak_Prezes_Grupy_BRJ„To już czwarty browar, który udało się mi uratować i jestem z tego dumny. Dla takich chwil warto ciężko pracować. Tenczynek to browar o niezwykłej historii. Wciąż odkrywamy nowe fakty, tajemnicze miejsca w zabytkowych wnętrzach, które wkrótce udostępnimy zwiedzającym”.  – mówi Marek Jakubiak – Prezes Grupy BRJ.  „Wychodzimy na rynek z dwiema markami: Tenczynek Marcowe i Tenczynek Lagerowe i będziemy sukcesywnie rozszerzać portfolio. Browar w Tenczynku będzie działał w średniej skali, ale jestem przekonany, że będzie miał duże znaczenie w regionie i ważne miejsce w grupie BRJ. Na początek szacujemy produkcję wielkości ok. 55 – 60 tys. hektolitrów rocznie”. – dodaje Marek Jakubiak – twórca największej polskiej grupy browarów regionalnych ze stuprocentowo polskim kapitałem.

W przeddzień oficjalnego otwarcia Browaru Tenczynek Grupa BRJ organizuje konferencję prasową w Warszawie w restauracji „Ciechan na Foksal” ze znamienitymi gośćmi ze świata mediów i biznesu. Podczas konferencji Prezes Marek Jakubiak wraz z Irminą Ochenkowską i Maciejem Jakubiakiem z zarządu Grupy BRJ przedstawią informacje dotyczące uruchomienia zabytkowego Browaru w Tenczynku. Na spotkaniu w restauracji Ciechan na Foksal, która wkracza na gastronomiczną mapę Warszawy odbędzie się warszawska premiera tenczyńskich piw: Tenczynek Lager i Tenczynek Marcowe. W nowopowstałej restauracji będą serwowane potrawy z dodatkiem złocistego trunku, a także szerokie portfolio piw z wszystkich browarów wchodzących w skład Grupy BRJ: Ciechan, Lwówek, Bojanowo i Tenczynek, a w przyszłości także Biskupiec.

Krótka historia Browaru w Tenczynku

Pierwsze wzmianki o Browarze w Tenczynku pojawiają się już w 1553 roku, kiedy to Andrzej i Stanisław Tenczyńscy dzielą majątek między siebie. Oprócz zamku również dobra, wsie i folwark wraz z browarem słodowym. Należy zatem przyjąć, że browar istniał już przed 1553 rokiem. Po potopie szwedzkim (1655 roku)  Tenczynek ponownie jest wzmiankowany w dokumentach, między innymi w spisie dóbr w folwarku: browar pański, gorzelnia, piekarnia, nowy młyn wraz z modrzewiowym dworem, zwanym później Dworem Sobieskiego. Legenda głosi bowiem, że „król Jan III Sobieski zatrzymał się tutaj wracając spod Wiednia po zwycięskiej odsieczy i smakował tenczyńskich rarytasów, w tym również warzonego tam piwa”.

Obecnie zachowany browar został założony od podstaw przez hrabiego Adama Potockiego z pobliskich Krzeszowic. Rozbudował on w latach 1848 – 1854 r. na terenie folwarku obszerny browar i gorzelnię (browar otrzymał wówczas maszynę parową i nowoczesne, jak na ówczesne czasy, urządzenia), które świetnie prosperowały aż do początku lat 30. XX w. Piwo z Tenczynka znane było i cenione w Europie, czego dowodem był złoty medal zdobyty na wystawie w Pilźnie w 1904 r. Sprzedawano je w Koszycach, a nawet w Wiedniu i Budapeszcie.

Podczas II wojny światowej zakład został zniszczony przez wycofujące się wojska niemieckie. Po wojnie browar został odbudowany i znacjonalizowany. Nie wznowiono jednak produkcji piwa, ale uruchomiono przetwórnię owoców i warzyw, a także wytwórnię miodów pitnych i win owocowych. Stan taki trwał do końca PRL.

W latach 90-tych XX wieku Zakłady Przetwórstwa Warzywno-Owocowego zostały sprywatyzowane, kilka razy zmieniały właścicieli. Na przełomie 2010 i 2011 roku ZPOW w Tenczynku znalazł się w rękach firmy Makarony Polskie, która nie była zainteresowana produkcją, a jedynie samą marką. W 2011 roku wstrzymano w zakładzie produkcję, a  maszyny wywieziono.

14 maja 2014 spółka Browary Regionalne Jakubiak kupiła od syndyka masy upadłościowej Browar Tenczynek i rozpoczęła remont, aby ponownie uruchomić produkcję piwa z Tenczynka w 2015 r. i kontynuować jego wspaniałą historię.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF