Czy wiesz, że odpowiednio dobrana herbata to prosty sposób na uwydatnienie smaku i aromatu dań, zarówno tych intensywnych, jak i delikatniejszych? Joanna Bożek, pasjonatka herbaty i ekspertka kampanii „BRITA – lepszy wybór”, dzieli się poradami, jak łączyć herbatę z ulubionym daniem, aby zwiększyć walory smakowe oraz wydobyć ukryte nuty aromatyczne ulubionego jedzenia.

Herbata i jedzenie na świecie

W Azji, która jest ojczyzną herbaty, a także w krajach północnej Afryki, jedzeniu nieodłącznie towarzyszy filiżanka herbaty. Zależnie od regionu, mieszkańcy poszczególnych państw azjatyckich i afrykańskich decydują się najczęściej na herbatę czarną lub zieloną, podawaną z dodatkami lub bez. W krajach arabskich dużą popularnością cieszy się mocno słodzony napar na bazie zielonej herbaty i suszonej mięty, odświeżający podniebienie podczas uczty. Herbata, przede wszystkim czarna, jest także popularnym napojem do potraw w polskich domach. W naszej kulturze pijemy gorące napary herbaciane zarówno do śniadania, jak i do obiadu czy kolacji. Chętnie popijamy herbatą desery, a także drobne przekąski między głównymi posiłkami.

Trendowe połączenie tea & food

Obecność herbaty przy posiłku jest na świecie tak powszechna, że zaobserwować można wykształcenie się trendu, polegającego na dobieraniu odpowiedniej herbaty do wybranych rodzajów pokarmów. Trend tea and food pairing wywodzi się z Dalekiego Wschodu i obecnie cieszy się dużą popularnością we Francji, Anglii i innych krajach zachodniej Europy, a powoli rozpowszechnia się także w Polsce.

Łyk herbaty podczas jedzenia odświeża i przygotowuje podniebienie na nowe smaki. Herbata, w przeciwieństwie do kawy, nie zabija prawdziwego smaku potraw, a wręcz podkreśla ich ukryte walory smakowe oraz aromaty. To dużo zdrowszy napój do śniadania, obiadu czy kolacji niż kawa czy sok. – mówi Joanna Bożek, pasjonatka herbaty i ekspertka kampanii „BRITA – lepszy wybór”.

Zgodnie z zasadami tea and food pairing, podobnie jak w przypadku wina, warto łączyć ją z wybranymi daniami, aby wzbogacić ich charakter oraz wydobyć ukryte niuanse smakowe. Odpowiednio dobrana herbata to dobry dodatek do dań i udany wstęp do kolejnych posiłków.

Nieodłączny towarzysz posiłku

Wyselekcjonowana herbata może podnieść walory smakowe i zdrowotne posiłku. Podczas komponowania zestawu, warto zastanowić się, jakie potrawy i odmiany herbaty lubimy. Nie każdy jada mięso, część z nas stroni od słodkości lub nie przepada za specyficznym posmakiem zielonej czy ziemistym zapachem czerwonej herbaty. Do każdego posiłku pasuje inna herbata, ale niektóre
z naparów są uniwersalne i uzupełniają nuty smakowe bardzo wielu różnorodnych dań.

Przy odpowiedniej kompozycji menu, jedna, umiejętnie dopasowana herbata zrównoważy smak wszystkich podanych dań – od przystawki aż po deser!

Łącząc jedzenie i herbatę warto wziąć pod uwagę smak i aromat dania oraz herbaty. Część herbat posiada wyczuwalne nuty owocowe, ziołowe lub korzenne. Potrawy również mogą się cechować występowaniem tych zapachów i smaków, zwłaszcza jeżeli używamy dodatkowo aromatycznych przypraw, np. imbiru o cytrynowym posmaku, świeżych lub suszonych ziół czy korzennego kardamonu, cynamonu lub anyżu. – dodaje Joanna Bożek.

Herbaty i posiłki łączymy w sposób uzupełniający. Dobrze dobrane smaki powinny tworzyć harmonijne połączenie. Jedzenie i herbata nie mogą się wzajemnie zagłuszać, ale też zadbajmy o to, aby nie stworzyć z nich zbyt mdłej, nijakiej mieszanki. Bardzo popularne w trendzie tea & food pairing jest komponowanie dań o określonym smaku z pasującą aromatem herbatą, w sposób podobny jak w przypadku połączeń wina i potraw. Tak jak białe, wytrawne wino łączymy z drobiem czy owocami morza, tak dania o lekkim smaku, np. kurczaka, sery o delikatnym smaku czy świeże warzywa, łączymy z łagodnymi herbatami.

W przypadku dań o intensywnym smaku i aromacie, np. na bazie mięs, grzybów czy przypraw decydujmy się na mocniejsze herbaty, które odpowiednio podkreślą zdecydowane nuty smakowe oraz aromaty składników ulubionej potrawy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF