Święta Bożego Narodzenia zwykle spędzamy wraz z rodziną, delektując się smakiem, specjalnie przygotowanych na tę okazję, tradycyjnych potraw. Wśród smakołyków goszczących na świątecznym stole, ważne miejsce zajmują domowe wypieki. Własnoręcznie wypieczone ciasta, ciasteczka i pierniczki to typowe świąteczne przysmaki, których na pewno nie może zabraknąć w menu.

 

Świąteczna karta dań rządzi się swoimi prawami i posiada charakterystyczny zestaw potraw podyktowany tradycją. Komponując bożonarodzeniowe menu skłaniamy się raczej ku sprawdzonym recepturom, nie zaś eksperymentom kulinarnym. Dlatego, aby podczas przedświątecznych przygotowań uniknąć niemiłych niespodzianek (np. w postaci niewypieczonego ciasta), warto sięgnąć po niezawodne produkty.

M jak margaryna

Wprawdzie niektórzy z nas, z braku czasu, kupują gotowe ciasta, to jednak warto podkreślić, że nic nie zastąpi smaku i zapachu domowych wypieków. Samodzielnie wypieczone smakołyki nie tylko dopełnią rodzinnej, świątecznej atmosfery, ale także zachwycą podniebienia biesiadników. Każda pani domu wie, że aby tak się stało, należy sięgnąć po sprawdzone produkty wysokiej jakości. Takim produktem jest margaryna – niezastąpiony składnik wszelkich wypieków, słodkich kremów i polew. –  Margaryna „Palma z Murzynkiem” idealnie sprawdzi się w kuchni podczas świątecznych przygotowań. Zawiera ona odpowiednie proporcje olejów i tłuszczów, przez co łatwo łączy się z innymi składnikami, czego efektem są doskonałe wypieki. Ponadto w składzie „Palmy z Murzynkiem” nie ma i nie było konserwantów, ale występują witaminy: A, D i E oraz ukwaszone mleko. Nie tylko pomoże każdej gospodyni uzyskać ciasto o idealnej konsystencji i kruchości, ale też dłużej zachować jego świeżość. „Palmy z Murzynkiem” bez problemu można użyć przyrządzając różnego rodzaju kremy i polewy – mówi Aleksander Szałajko z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”.

Ciasta, ciasteczka i pierniczki

Tradycyjnie przygotowywane, według receptur naszych mam i babć, ciasta i ciasteczka, to dla niektórych podstawa świąt Bożego Narodzenia. – Nasza margaryna „Palma z Murzynkiem” doskonale wpisuje się w tę konwencję, ponieważ od pokoleń jest obecna w tradycji wypieków. Wystarczy wspomnieć korzenny aromat piernika, niezwykły smak makowca, sernika czy niezapomniany pełen bakalii keks, by przywołać radosną atmosferę świąt z lat dzieciństwa. Niejednej kobiecie „Palma z Murzynkiem” towarzyszyła w kulinarnych przygodach w kuchni. To dzięki niej przez kilka dziesięcioleci powstało mnóstwo udanych wypieków – dodaje Aleksander Szałajko.

Wśród łakoci na bożonarodzeniowym stole nie powinno także zabraknąć rozmaitych rodzajów ciasteczek. Najpopularniejsze to korzenne pierniczki, kruche ciasteczka waniliowe oraz cynamonowe.

Świąteczne wypieki przygotowywane dla najbliższych sprawiają, że Boże Narodzenie ma jeszcze bardziej rodzinną atmosferę. Aby zagwarantować sobie pełny kulinarny sukces
i by móc stworzyć jeszcze lepszy klimat wokół świątecznego stołu, pamiętajmy o korzystaniu ze sprawdzonych przepisów, a także z wysokiej klasy produktów do pieczenia takich jak np. „Palma z Murzynkiem”.

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF