Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Botwina dostępna jest w sklepach przez krótki czas, warto więc wykorzystać go jak najlepiej. Można skusić się nawet na dzień tematyczny. Przedstawiamy propozycję na śniadanie, obiad i kolację z botwinką i żółtym serem w roli głównej.

Chard leaves in a bowlBotwina wykorzystywana była w kuchni w IV w. p.n.e.! Nie bez powodu już w starożytności ludzie docenili jej działanie. Młode liście buraka zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenu. Jak wiadomo jest to hormon piękna i  młodości. Dodatkowo buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają przemianę materii i łagodzą objawy zgagi. Potrawy z  młodą botwiną mogą mieć zbawienny wpływ na organizm szczególnie po zimie. – Wiosną potrzebujemy wielu cennych składników, których zapasy straciliśmy podczas zimy. Warzywa dostarczą nam mnóstwa witamin i pierwiastków mineralnych. Warto łączyć je np. z żółtym serem, który dodaje energii i jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Botwina zawiera substancje, które łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy B, znajduje się tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Wiosenny czas świeżych warzyw warto wykorzystać w kuchni. Można zorganizować tematyczne dni, w których jeden składnik będzie królował na naszych stołach. Dzień z botwinką proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej. Obiad to z kolei niezwykła wariacja na temat roladek. Podajmy je na lekkiej, świeżej sałatce z młodej botwinki. Surowe listki są naprawdę pyszne! Na kolację proponujemy prawdziwą ucztę. Frittata z botwinką i żółtym serem będzie doskonała na ciepło i na zimno.

 

Oto nasze propozycje:

ŚNIADANIE:

Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem

Zdrowe placki z cukini i botwinkSkładniki:

  • 2 średnie cukinie
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 50 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Smacznego!

 

OBIAD:

Roladki z nadziewane żółtym serem na sałatce z botwiny

Roladki z nadziewane żółtym serem na sałatce z botwinySkładniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 200 g kiełbasy podwędzanej
  • 150 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dwie duże garści młodej botwiny

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać zmieloną na maszynce kiełbasę, pokrojony w paseczki ser, jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować wałeczki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na sałatce z młodej botwinki.

Smacznego!

 

KOLACJA:

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Swiss Chard and Tomato Frittata breakfastSkładniki:

  • 600 g botwiny
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem. Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków. Patelnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.

Smacznego!

Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF