Kuchnia francuska słynie z doskonałych, znanych na całym świecie serów i wędlin. Bogactwo ich smaków sprawia, że najlepiej smakują podane solo, w towarzystwie aromatycznego wina. Można z nich tworzyć wykwintne dania, jak i proste, ale przepyszne przekąski, które sprawdzą się w czasie spotkań z bliskimi. Jeśli i Ty uwielbiasz oryginalne sery, wędliny czy wytworne słodkości, koniecznie zajrzyj do Lidla – już od poniedziałku 5 października we wszystkich sklepach sieci zagości Tydzień Kuchni Francuskiej.


W Lidlu, tak jak we Francji, znajdziesz pełną gamę serów, z czego wiele oznaczonych Chronioną Nazwą Pochodzenia. Wszystkie dostępne są w atrakcyjnych cenach. W wyborze najbardziej odpowiednich dla Ciebie pomoże Gieno Mientkiewicz – kucharz z wykształcenia i smakosz z wyboru, serowy ekspert prowadzący program „Przez dziurkę od sera”, który w ramach współpracy z Lidlem przygotował opisy serów dostępnych w ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej.

Miękkie lub twarde, delikatne i wyraziste – sery dla każdego

Idealna na przyjęcie czy kolację w gronie najbliższych będzie deska serów. Można ją przygotować według własnych preferencji i na wiele sposobów, używając np. talarków z sera koziego (7,77 zł/200 g/1 opak.), sera Bleu Village z niebieską pleśnią (6,66 zł/250 g/1 opak.) czy miękkiego sera Carré de l’est (5,55 zł/250 g/1 opak.), w którym pleśniowa, delikatna i elastyczna skórka skrywa luźne wnętrze z pasteryzowanego, krowiego mleka. Ser ten pachnie i smakuje młodymi pieczarkami. Na tak skomponowanej desce na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

1

Ser Bleu Village
6,66 zł/250 g/1 opak.

Ser Petit Livarot
9,99 zł/250 g/1 opak.

Ser Bleu Fondant
6,66 zł/125 g/1 opak.

Do podania na grzance perfekcyjnie pasuje ser Rocamadour (7,77 zł/105 g/1 opak.) oznaczony jest Chronioną Nazwą Pochodzenia i podlega bardzo rygorystycznym zasadom produkcji. „Na świeżo jest dość delikatny, ale dojrzewany nieco dłużej nabiera wyraźnego charakteru. Pachnie rasowo, przyjemnie – da się wyczuć kozie pochodzenie” – mówi Gieno Mientkiewicz. Z kolei ser pleśniowy Brique (6,66 zł/200 g/1 opak.) to doskonała para dla pieczywa chrupkiego. Ta elegancka cegiełka miękkiego, prawie płynącego sera z przyjemną, zamszową skórką ma smak wyraźnie słonawy, podbity owocową nutą. Spróbuj także certyfikowanego sera Brie de meaux (7,77 zł/200 g/1 opak.). Jak mówi sam ekspert – „jego biała, aksamitna skórka czerwienieje wraz z dojrzałością i skrywa płynny, wyraźny, słonawy ser o bardzo bogatym zapachu, który kusi nutami wędzonymi, pleśniowymi, grzybowymi. Smakuje orzechami, grzybami i kwiatem soli”.

Jeśli cenisz rasowe sery z przerostem zielonej pleśni, sięgnij po ser Bleu Fondant (6,66 zł/125 g/1 opak.). „To ser bogato inkrustowany szlachetną pleśnią, która odciska na nim swój zapachowy stempel. Pachnie palonym masłem i prażonymi orzechami, w smaku jest bardzo wyraźnie słodki” – ocenia Mientkiewicz. Natomiast miłośnikom pikantnych smaków, przypadnie do gustu ser Petit Livarot(9,99 zł/250 g/1 opak.) – dojrzewany mocnymi kulturami serowarskimi, charakteryzuje się wyrazistym smakiem i ostrym aromatem.

Więcej pyszności na francuski stół!

Na paryskiej uczcie nie może zabraknąć również innych produktów doskonałej jakości. Jeśli zatem chcesz ugościć bliskich w iście francuskim stylu, oprócz deski serów możesz przygotować talerz wędlin. Idealnym wyborem będzie szynka bajońska (5,99 zł/100 g/1 opak.), która jest wytwarzana według tradycyjnej receptury. Szynka ta jest suszona i dojrzewa w kotlinie Adour przez 9 miesięcy. Charakteryzuje się bogactwem aromatu, wyjątkową delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Warto skusić się też na salami suszone z kawałkami orzechów włoskich (8,6%), które jest dostępne w stałej ofercie sklepów Lidl, jednak w ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej kupisz je w wyjątkowo atrakcyjnej cenie (7,49 zł/250 g/1 opak.). Tradycyjny sposób wytwarzania oraz dodatek przypraw i ziół sprawiają, że salami ma niepotwarzalny smak i aromat.

Nie zapomnij także o świeżym pieczywie z oferty „Chrupiące z Pieca”. Do francuskich wyrobów najlepiej sprawdzą się klasyczna bagietka (0,79 zł/160 g/1 szt.) – miękka i puszysta w środku, a na zewnątrz przyjemnie chrupka, oraz croissanty z ciasta francuskiego (0,99 zł/55-57 g/1 szt.) – wyjątkowo maślane dzięki zawartości masła wynoszącej minimum 18%.

Przepisy na najsłynniejsze potrawy z różnych zakątków Francji znajdziesz na www.kuchnialidla.pl

Bon appétit!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF