Blogerzy kulinarni, zaangażowani w akcję „Gotujmy zdrowo – mniej soli” i Joseph Seeletso odkrywali zaskakujące smaki dań bez soli.

Maia Sobczak.Magda Klimczak. Joseph Seeletso_fot. M. StankiewiczPo raz kolejny osoby zaangażowane w akcję „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” miały okazję spotkać się z niezwykle przyjacielskim Chefem – Josephem Seeletso. Tym razem do swojego studia kulinarnego popularny Józek zaprosił blogerów kulinarnych, którzy na co dzień starają się gotować bez soli.

Uczestnicy z pomocą Szefa przyrządzali dania zarówno wymagające już pewnego doświadczenia w kuchni jak i takie, z którymi poradzi sobie nawet osoba początkująca. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich potraw był niezwykły i zaskakujący smak. Joseph Seeletso podzielił się z blogerami nie tylko swoją dobrą energią i humorem ale również pewną kulinarną tajemnicą. Pokazał jak za pomocą połączenia niektórych składników wyczarować smak, którego przynajmniej teoretycznie, nie powinno w daniu być. Tak było w między innymi w przypadku polenty z karmelizowaną indyczą wątróbką, która miała wyraźny smak wanilii pomimo, iż samej wanilii do jej przygotowania nie użyto.

Józek Seeletso_fot. M. StankiewiczTakie doznania są jednak możliwe tylko wtedy kiedy do przygotowywanej potrawy nie dodamy soli, która potrafi zdominować naturalne smaki składników. Dlatego też często dania solone nie pozwalają nam na odczucie prawdziwego smaku i jego pełni. Warto zatem, nie tylko ze względu na zdrowie ale również na doznania smakowe, sól w naszej kuchni ograniczyć do minimum.

Więcej informacji o akcji Cisowianki oraz o warsztatach na stronie www.gotujmyzdrowo.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF