Technologia BioFresh firmy Liebherr gwarantuje perfekcyjny klimat dla przechowywanych produktów – idealną temperaturę i wilgotność powietrza, w którym owoce i warzywa, mięso i ryby, a także nabiał zachowują świeżość i smak oraz bezcenne witaminy znacznie dłużej niż w tradycyjnych chłodziarkach. Dzięki tej innowacyjnej technologii utrzymującej wyjątkową świeżość na dłużej żywność nie jest marnowana oraz mamy gwarancję, że przechowywane produkty zachowają aromat i smak przez długi czas.

IKB3350_aranzFirma Liebherr to ekspert w dziedzinie chłodnictwa – oferujący najwyższej klasy innowacyjne rozwiązania, wyznaczający kierunki rozwoju tego segmentu urządzeń. Zaprojektowana i opatentowana przez Liebherr innowacyjna technologia BioFresh gwarantuje, że temperatura w strefie szuflad utrzymywana będzie zawsze na poziomie nieco powyżej 0 °C. Dodatkowo w każdej szufladzie chłodziarki, wyposażonej w technologię BioFresh, możliwe jest dowolne ustawienie poziomu wilgotności powietrza i dopasowanie jej do potrzeb przechowywanych produktów. Wybierając wysoką wilgotność, idealną np. dla marchewki czy groszku lub ciasta ze śliwkami, stworzymy klimat HydroSafe. W tym samym czasie, w drugiej szufladzie możliwe jest ustawienie niskiej wilgotności powietrza DrySafe, tworzącej idealny klimat dla mięsa oraz ryb. W wybranych modelach Liebherr, m.in. SBSes 7165 dostępna jest również technologia BioFresh Plus, która zapewnia jeszcze większą elastyczność wyboru klimatu. Strefa ta wyposażona została w niezależny system pozwalający na ustawienie temperatury w zakresie od -2 °C (idealny klimat dla ryb i owoców morza) do +6 °C (idealny klimat np. dla owoców tropikalnych).

Właściwe przechowywanie żywności jest niezwykle ważne przede wszystkim dla naszego zdrowia. W trosce o nie, a także ze względu na problem marnowania żywności, warto wprowadzić w życie zasady dobrego klimatu dla produktów spożywczych proponowane przez firmę Liebherr. Dzięki nim można lepiej zaplanować zakupy, przyrządzić pełnowartościowe potrawy, a także bez obaw przygotować wspaniałe dania dzień a nawet dwa wcześniej. Technologia BioFresh pozwala, bowiem na zachowanie walorów odżywczych produktów na dłużej i pełne wykorzystanie naszych zapasów.

Zaplanujmy zatem prawidłowe wykonanie poszczególnych czynności i wykorzystajmy przy tym innowacje zastosowane w chłodziarko-zamrażarkach Liebherr, aby mieć pewność, że przechowywana w nich żywność będzie smaczna, świeża i wartościowa. Technologia BioFresh to tylko jedna z wielu, wybranych z oferty eksperta w dziedzinie chłodnictwa. Tym razem jej twórca wychodzi z propozycją niebanalnych przekąsek skomponowanych z polskich, sezonowych owoców. Potrawy po przygotowaniu i przechowaniu w chłodziarko-zamrażarce Liebherr, nawet przez kilka dni, będą idealnie nadawać się na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek dla każdego członka rodziny.

Życzymy smacznego!

Przepis na pancakes z musem gruszkowym i płatkami migdałów

Składniki:

Pancakes:

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa do smażenia
  • garść migdałowych płatków

Mus:

  • 2 gruszki
  • szczypta mielonego cynamonu
  • łyżeczka klarowanego masła (może być zwykłe)
  • łyżka brązowego cukru

Jeśli masz już przygotowane wszystkie produkty to reszta jest kwestią paru minutJ.

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać – a najlepiej zmiksować – do uzyskania jednolitej masy. Podane proporcje pozwolą na uzyskanie ciasta, które będzie lejące się, ale całkiem gęste – pamiętajmy, że ciasto musi być zdecydowanie gęstsze niż naleśnikowe.

Na rozgrzanej patelni, na bardzo niewielkiej ilości oliwy należy smażyć pojedynczo nieduże placuszki. Pancakes smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, tak, aby się przyrumieniły. Jeśli zobaczysz, że na powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki, czas sprawdzić jak się miewa druga strona placuszkaJ.

Przygotowanie musu: owoce kroimy na małe kawałki, w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy owoce do środka. Powinniśmy je smażyć na dość dużym ogniu pamiętając o intensywnym mieszaniu przez cały czas. Kiedy owoce lekko zmiękną, posypujemy je cynamonem i brązowym cukrem, nadal mieszając. Mus jest gotowy, kiedy całość zacznie się lekko rozpływać.

Wystarczy teraz rozsmarować porcję musu na placuszkach, a całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Placek ze śliwkami

  • Składniki:
  • 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 80 g mleka
  • tyle śliwek ile zdołamy zmieścić na jednym placku
  • cukier puder do posypania

Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy. Całe jajka (żółtka i białka) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę – pod koniec mieszania powoli dodajemy roztopione masło.

Masę przelewamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, po czym układamy na wierzchu pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Pieczemy placek około 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180°’C. Po ostygnięciu całość można posypać cukrem pudrem.

Batoniki owocowo-orzechowe

Składniki tych batoników zależą od naszego gustu – możemy je zrobić z dowolnej mieszanki suszonych owoców i orzechów. My proponujemy:

  • po garści:. żurawiny, rodzynek, posiekanych na drobne kawałki suszonych moreli i śliwek, rozdrobnione orzechy włoskie, macadamia i migdały.
  • 1 twarde jabłko
  • płynny miód np. wielokwiatowy

W misce mieszamy wszystkie suszone owoce i orzechy, po czym dodajemy posiekane na drobne kawałki jabłko. Do otrzymanej mieszanki powoli, stopniowo dolewamy miód – aż do uzyskania bardzo lepkiej, gęstej masy. Jeśli przez przypadek dolejemy zbyt wiele miodu, zagęśćmy całość dodatkową porcją owoców lub orzechów.

Masę przekładamy do brytfanki lub foremki wyłożonej papierem pergaminowym i wygładzamy. Bardzo delikatnie, tak żeby nie przeciąć papieru, kroimy całość na podłużne batoniki. Z masy można też formować nieduże kuleczki.

Teraz najważniejsze: masę należy osuszyć, ale orzechy łatwo przypalić – dlatego pieczemy batoniki dość długo – ok. 40 minut – ale tylko w 90 °C. Musi z nich odparować wilgoć tak abyśmy otrzymali zwarty, ale niełamiący się przysmak

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF