Moda na ekologię coraz częściej gości nie tylko w naszej garderobie, ale także w jadłospisie. Świadczą o tym choćby licznie powstające sklepy z ekologiczną żywnością, gdzie z łatwością zaopatrzymy się m.in. w: warzywa, owoce, nabiał, mąkę, herbatę oraz… cukier. Specjalne działy z tego typu produktami znajdziemy również w marketach, a nawet sklepach osiedlowych. Jednak to, co podpisane „eko”, nie zawsze takie właśnie jest, dlatego warto przed zakupem sprawdzić rzeczywiste pochodzenie artykułów.

 

 

Bądź eko

Zajadanie się eko smakołykami niesie ze sobą liczne korzyści, w dodatku nie tylko natury zdrowotnej. Wartościowa żywność ekologiczna to ta uprawiana z dala od terenów przemysłowych, bez użycia sztucznych nawozów czy chemicznych środków ochrony roślin. Z kolei cały proces jej produkcji podlega ścisłej kontroli. Kupując tak wytwarzaną żywność, nie tylko wiemy, że jemy zdrowo, ale również nie przyczyniamy się do degradacji środowiska naturalnego.

 

Europejskie normy

Na takich właśnie ekologicznych plantacjach uprawiana jest np. trzcina cukrowa, z której oczyszczonego soku wytwarzany jest cukier BIO marki Cukier Królewski. Choć plantacje te znajdują się m.in. w Ameryce Południowej, producent zachowuje na nich wszelkie normy Unii Europejskiej dotyczące ekologicznego rolnictwa. Cukier trzcinowy Bio Cukru Królewskiego jest doskonały zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, do przyrządzania drinków i koktajli, jak również do wypieków, a wyróżnia go niepowtarzalny aromat.

 

Bądź eko-ostrożny

Producenci artykułów spożywczych wykorzystując modę na ekologię, często dodają do nazw swoich produktów słowa „bio” bądź ”organic”, co nie zawsze oznacza, że produkt rzeczywiście pochodzi z ekologicznych upraw, czy hodowli. Chcąc mieć pewność, że kupujemy prawdziwy produkt eko, szukajmy na etykietach „ekoznaku”, logotypu potwierdzającego ekologiczne pochodzenie produktu. Oprócz niego, na opakowaniu musi widnieć również nazwa i numer jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym akredytowanej przez Polskie Centrum Akredytacji. W Polsce jednostek takich jest 11.

 

Dla tych, którzy chcą być eko, producent Cukru Królewskiego poleca cukier trzcinowy Bio, do produkcji którego wykorzystywana jest trzcina cukrowa pochodząca z ekologicznych plantacji. Cukier trzcinowy Bio wytwarzany jest z oczyszczonego soku naturalnie uprawianej trzciny cukrowej. Jej uprawy zgodne są z normami Unii Europejskiej dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Trzcinowy Bio od Cukru Królewskiego jest tak słodki, jak zwykły cukier, a przy tym ma niepowtarzalny aromat. Można go zatem wszechstronnie stosować – zarówno do słodzenia kawy, herbaty, jak i pieczenia czy gotowania.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF