Poniżej prezentujemy Wam kilka przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem serków Bieluch.

 

 

 

śniadaniowy tort bieluchowy

ŚNIADANIOWY TORT BIELUCHOWY

 

Składniki:

 

– 10 dag słonych krakersów

– 8 dag masła ekstra Bieluch

– 4 łyżeczki żelatyny

– 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny

– 200 ml rosołu warzywnego (instant)

– 3 łyżeczki soku z cytryny

– 1 pęczek rukoli

– 8 plasterków szynki parmeńskiej

– przyprawy: sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).
  2. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.
  3. Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.
  4. Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.

 

 

Placuszki-bieluszki

 

PLACUSZKI BIELUSZKI Z JABŁUSZKIEM

 

Składniki:

 

– szklanka mąki

– 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek

– 2 opakowania serków Bieluch naturalny

– 1 łyżka miodu

– 4 jaja

– 2 łyżeczki posiekanych migdałów

– przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu, ½  łyżeczki soli

– olej do smażenia

– cukier puder

 

Przygotowanie:

 

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkiem, serkami Bieluch, miodem i migdałami. Posolić, przyprawić gałką muszkatołową i szczyptą cynamonu.
  2. Dodać pianę z białek, usmażyć placuszki na oleju. Osączyć z tłuszczu.
  3. Na koniec posypać placuszki cukrem pudrem.

 

bieluchowe roladki z szynki

 

BIELUCHOWE ROLADKI Z SZYNKI

 

Składniki:

 

– 30 dag szynki konserwowej w plastrach

– 2 opakowania serka Bieluch naturalny

– ½ szklanki majonezu

– 15 dag korniszonów

– łyżka żelatyny

-łyżka posiekanego koperku

– przyprawy: sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, odstawić na około 15 minut. Kiedy żelatyna spęcznieje, postawić ją na małym ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
  2. Serki Bieluch dokładnie wymieszać z majonezem. Dodać starte na tarce korniszony, dołożyć posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. 3 łyżki masy zmieszać z ciepłą żelatyną, przełożyć do pozostałej masy serowej, szybko wymieszać.
  3. Na folii ułożyć prostokąt z szynki, plastry muszą na siebie zachodzić. Posmarować masą serową. Zrolować, ochładzać przynamniej 3 godziny (a najlepiej przez noc). Przed podaniem pokroić w plastry.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF