Składniki:

Ciasto (2 pizze):

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia

Blog Apetyt Na Kuchnie

Dodatki:

  • 150 g gorgonzoli
  • 150 g mozzarelli
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1 słoiczek anchois
  • garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
  • garść pomidorów koktajlowych
  • bazylia (świeża)
  • oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia

Wykonanie

  1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
  2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
  3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
  5. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
  6. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
  7. Wyłóż pozostałe składniki.
  8. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
  9. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
  10. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.ploraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF