Jednym z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest bez wątpienia żurek. Aromatyczny, podawany z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącym boczkiem, stanowi tradycyjną świąteczną potrawę. We wczorajszym odcinku programu Tajemniczy Składnik Marcin Czubak podzielił się z widzami przepisem na pyszny żurek…bez glutenu! Absolwent najlepszego kulinarnego college’u w Szkocji, były prywatny kucharz Prezydenta Republiki Gabonu, dla którego żony przygotowywał specjalne bezglutenowe menu, udowodnił, że można łatwo odmienić tradycyjne danie. Dla wszystkich tych, którzy pragną jeść zdrowiej i odkrywać nowe smaki, poniżej zdradzamy przepis na bezglutenowy żurek oraz praktyczne wskazówki, jak go przygotować.

Bezglutenowy żurek

Marcin Czubak, właściciel i szef kuchni restauracji Staromiejska 13 w Katowicach

ZAKWAS

Żurek bezglutenowySkładniki

  • 4 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie

Przygotowanie zakwasu trwa 5 dni. Najpierw połącz wszystkie składniki z ciepła wodą. Przelej zawiesinę do słoika i przykryj wieczko gazą. Zakwas musi oddychać. Przez następne 5 dni mikstura będzie się zakwaszać. Naczynie odstaw w suche, ciemne miejsce. Codziennie o tej samej porze mieszaj zakwas czystą drewnianą łyżką.

ŻUREK

Składniki

  • 300 ml zakwasu gryczanego
  • 1l bulionu (najlepiej przygotowanego na wędzonce)
  • 3 suszone wędzone śliwki
  • 200 g grzybów leśnych (ok. 4 kapeluszy)
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g masła (2 łyżki)
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego majeranku
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • jajka
  • sól pieprz
  • kminek

Przygotowanie

Szalotki podsmaż z czosnkiem na maśle i oliwie. Dodaj świeży tymianek, gałkę muszkatołową, kminek, śliwki, grzyby, liść laurowy
i duś około 1 minuty. Następnie dolej wcześniej przygotowany bulion. Całość  gotuj do momentu, aż zredukujesz objętość do 1/3. Wlej zakwas gryczany i po kilku minutach gotowania zblenduj zupę, by dokładnie połączyć większe składniki. Boczek upiecz
w piekarniku w temperaturze 160°C. Następnie przełóż go na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.

Jajko zawiń w folię kuchenną ze szczyptą soli i masła. Przy zawijaniu użyj sznurka, aby powietrze nie pozostało w środku.
Tak zapakowane jajko gotuj przez 5 minut.

Żurek udekoruj świeżym majerankiem, podawaj z jajkiem i chrupiącym boczkiem. Możesz dodać do niego bezglutenowy chlebek. Możesz go przygotować na mące migdałowej z bananem i cukinią, które zapewniają odpowiednią konsystencję pieczywa.

Porady eksperta

  1. Aby przyśpieszyć proces przygotowania zakwasu możesz dodać do niego dwie duże łyżki soku
    z kiszonej kapusty lub ogórków.
  2. Pamiętaj aby naczynie, w którym przygotowujesz zakwas wcześniej sparzyć aby zakwas się nie popsuł.
  3. Wodę pozostałą z moczenia suszonych grzybów możesz wykorzystać do bulionu lub sosu.
    Jest klarowna i bardzo aromatyczna.
  4. Przygotuj wywar do żurku na wędzonce. Będzie bardziej aromatyczny
  5. Boczek przygotuj pomiędzy dwoma blachami – tłuszcz szybciej się wytopi, a plastry będą płaskie. Możesz też przygotować wersję boczku w syropie klonowym, który skarmelizuje chipsy i sprawi, że będą bardziej chrupiące.
  6. Bardzo ważne jest, aby do żurku nie podawać przegotowanych jajek. Zawiniecie ich w folię
    i gotowanie w ten sposób daje większą kontrolę nad ich stopniem ugotowania.
  7. Na Śląsku żurek podaje się bardzo gęsty, jednak w zależności od upodobań możesz zawsze rozrzedzić zupę dolewając więcej bulionu.

Moc indukcji

1Płyta Electrolux CookAssist została stworzona specjalnie z myślą o pasjonatach dobrego smaku. Wyposażono ją w szereg innowacyjnych rozwiązań, dzięki którym osiąganie doskonałych rezultatów jest zaskakująco łatwe. Za sprawą funkcji CookAssist, urządzenie pomaga w wyborze odpowiedniej dla danej potrawy temperatury. Wyświetla trzy wstępnie zdefiniowana kategorie potraw i rekomendowane poziomy grzania dla każdej z nich. Nie musimy więc już zastanawiać się, czy wybraliśmy odpowiednie ustawienia dla przygotowywanego dania – płyta zrobi to za nas. Innym bardzo przydatnym rozwiązaniem jest funkcja Bridge. Umożliwia ona połączenie dwóch pól grzejnych w jedno większe, otwierając przed nami nowe możliwości gotowania, np. za pomocą grilla Plancha. Płyta CookAssist została wyposażona także w  EcoTimer™. Program ten wyłącza grzanie przed końcem gotowania, aby wykorzystać pozostałe ciepło do najbardziej efektywnego przerwania procesu przyrządzania posiłku. Płyta CookAssist posiada intuicyjny, ulepszony interfejs. Elementy sterujące zostały umieszczone z przodu, na środku płyty, zapewniając łatwy dostęp do wszystkich funkcji i ustawień. Dotykowe sterowanie oraz kolorowy wyświetlacz InfiSight™ gwarantują wygodę oraz łatwy wgląd do niezbędnych informacji. Dzięki funkcji Stop&Go możemy w każdej chwili przerwać gotowanie, by następnie powrócić do wcześniejszych ustawień za pomocą jednego dotknięcia. Gwarantuje to jeszcze większą kontrolę nad procesem gotowania. Płyta CookAssist doskonale sprawdzi się w każdej kuchni, pozwalając odkrywać coraz to nowsze kulinarne tajemnice.

Więcej przepisów oraz cennych wskazówek poznacie w programie Tajemniczy Składnik, emitowanym w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl! Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • Instagram: instagram.com/electrolux_pl
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux
  • Pinterest: pinterest.com/electrolux
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF