Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która – co ciekawe – jest dłuższa od francuskiej. Wysoko gatunkowe sery doskonale komponują się z Sorenti gnocchi, makaronem o włoskim charakterze, stworzonym ze 100% pszenicy durum, którego smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To idealne towarzystwo dla świeżo startego parmigiano reggiano, czy gęstych, aromatycznych sosów na bazie gorgonzoli, ricotty czy mascarpone.

 

Włoska technika wyrobu sera jest jedną z najbardziej cenionych na świecie, a możliwości jego połączenia z makaronem są wręcz nieograniczone. Najpopularniejszymi serami, tradycyjnie dodawanymi do makaronu są m.in. pochodzący z regionu Emilii – Romanii parmigiano reggiano, czy twardy ser pecorino, który uważany jest za najstarszy na świecie. Makarony ze 100% pszenicy durum, takie jak Sorenti gnocchi, wyśmienicie komponują się też z oryginalną mozzarellą, czy gorgonzolą, serem pleśniowym z niebieskozielonym nalotem o bardzo wyrazistym smaku, wytwarzanym głównie w Piemoncie.

W zależności od rodzaju, włoskie sery możemy trzeć, kruszyć, łamać czy rozpuszczać w sosie. Każdy
z nich będzie idealnie komponował się z wysokiej jakości makaronem Sorenti gnocchi, który został stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Ten delikatny makaron, kształtem przypominający muszelki, inspirowany jest tradycyjnymi gnocchi – włoskimi kluskami z ciasta ziemniaczanego. Świetnie sprawdzi się z zapiekanym serem w popularnym rzymskim Gnocchi di semolina alla Romana, czy w toskańskiej kompozycji Gnocchi con noce e formaggio z orzechami włoskimi i pecorino. Doskonale skomponuje się też z sosem Quattro Fromaggi, tradycyjnie przygotowywanym z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone i fontiny. Największych  smakoszy zachwyci Sorenti gnocchi w towarzystwie serka mascarpone oraz krewetek podlanych brandy w kompozycji Gnocchi ai gamberi e mascarpone.

Makaron Sorenti produkowany jest ze 100% pszenicy durum, z zachowaniem najwyższych, włoskich standardów. Po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente. W serowych kompozycjach wspaniale sprawdzą się także pozostałe rodzaje makaronu Sorenti, tj. eliche, fusilli, chifferi quadratini czy farfalle.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF