Parówki budzą skrajne emocje. Dla jednych jest to szybka przekąska na śniadanie, innym jawią się jako pokarm szkodliwy z zakazem wstępu do kuchni. Czy znajdą się takie, które przekonają sceptyków do ich spróbowania? Odpowiedzią są Parówki z linii Natura firmy Nove, składające się z najlepszej jakości mięsa, bez dodatku fosforanów, glutaminianu sodu, a także ­­­glutenu.

Nove – nowa jakość mięsa

parówki_linia_naturaParówki to produkt kontrowersyjny. Uwielbiane przez dzieci,
w rodzicach wzbudzają wyrzuty sumienia. Wszystkiemu winny jest zazwyczaj MOM, czyli mieszanka mięsno – tłuszczowa oddzielona mechanicznie, tworząca niezadeklarowane „surowce mięsne”, dodawane do wyrobu w celu maksymalizacji wydajności.
W Zakładach Mięsnych Nove Sp. z o.o. powyższe procedury są zabronione. Surowiec do produkcji mięsa  pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Co więcej bezpieczeństwo
i wysoką jakość wyrobów gwarantuje nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Produkty stworzone są przy użyciu naturalnych ekstraktów i wyciągów, żywych kultur bakterii oraz dodatku aceroli, pozbawione są zatem dodatku środków chemicznych: barwników, fosforanów, sztucznych konserwantów.

Najważniejsze jest wnętrze

Konsument ma prawo wiedzieć, w jaki sposób powstał produkt. Niezatajanie takich informacji to pierwszy sygnał, że firmie i jej wyrobom można zaufać. Dlatego na etykietach produktów z linii Natura firmy Nove znajdziemy dokładny skład, jak i sposób zastąpienia wszelkich chemicznych dodatków, tymi występującymi w naturze. Ich brak to zasługa trzech głównych elementów procesu produkcji: suszy warzywnych i ich soków wyselekcjonowanych z naturalnego środowiska, kultur bakterii oraz suszonych soków i ekstraktów owocowych aceroli – (bogatych w wit. C). Dzięki zastosowaniu naturalnych składników i specjalnej, łagodnej technologii uzyskane wyroby są bardziej wrażliwe, wymagają zatem wyjątkowej higieny i bardzo dobrych opakowań, a także przedłużonej obróbki cieplnej. Aby uzyskać satysfakcjonujący termin przydatności produkty podlegają procesowi pasteryzacji, a temperatura podczas obróbki termicznej jest podniesiona.

Parówki również dla bezglutenowców

Celiakia – inaczej choroba trzewna, to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych
z nietolerancją glutenu. Podstawą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa – łatwostrawna, bogata w pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D, C, kwas foliowy i składniki mineralne. Nieprzestrzeganie diety prowadzi do niedoborów składników pokarmowych,
a w konsekwencji do niedożywienia, rozwoju krzywicy, anemii, osteoporozy oraz próchnicy zębów. Dieta bezglutenowa opiera się na całkowitej i nieprzerwanej eliminacji z pożywienia pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Należy również pamiętać o produktach, które stanowią tak zwane ukryte źródło glutenu, jak na przykład przetwory mięsne, w tym parówki. Nawet minimalne ilości glutenu (10 mg w przeliczeniu na gliadynę)
w spożywanych pokarmach mogą bowiem wywołać nawrót dolegliwości. Parówki z linii Natura firmy Nove mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chore na celiakię. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały bowiem licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Parówki z linii Natura firmy Nove,  co ważne dla osób będących na diecie bezglutenowej, nie zawierają glutenu.

Parówki parówkom nierówne. Brak środków chemicznych, mięso najlepszej jakości, naturalne składniki, a co więcej brak glutenu – pyszne, zdrowe i bezpieczne- takie są parówki z linii Natura firmy Nove.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF