W Polsce wyróżnia się sześć aż pór roku! Ale tylko lato wzbudza tak dużo pozytywnych emocji i stwarza niepowtarzalne okazje do plenerowych spotkań ze znajomymi. A jeśli spotkanie ze znajomymi, to warto spędzić je wspólnie grillując, bo nic tak nie łączy ludzi jak dobre jedzenie. Obok jedzenia, warto zadbać też o alkohol, najlepiej taki, który wzbogaci smak potraw. Może to być Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, ceniona za smak i aromat, nie tylko w formie trunku.

BBQ z Jack DanielsAmerykanie bardzo często wykorzystują whiskey do przygotowywania przeróżnych dań. Jack ma w tym swój niemały udział.  Mistrzowie grillowania cenią tę whiskey za wyjątkowy smak, którego źródłem są, m.in. z używane tylko raz dębowe beczki, w których  Jack leżakuje minimum cztery lata. W tym czasie trunek wnika w drewno, i „wyciąga” z niego bursztynową barwę. Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. To bogactwo, które w sobie kryje,  „oddaje” potrawom.

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey może być stosowana, m.in. jako składnik sosów do burgerów, czy sosu barbecue.  Wykorzystać go można również jako składnik marynat do mięs. Tak zastosowana whiskey wydobywa z dania najlepsze aromaty oraz  poprawia jego teksturę. Natomiast jako dodatek do potraw Jack jest doskonały  zarówno w drinkach, jak i  podany na lodzie.

Wszyscy Ci, którzy nie mają pomysłu, czy możliwości na udane spotkanie przy grillu, mogą skorzystać z nowej oferty warszawskiego Hotelu Sheraton. Tu sezon wakacyjny rozpoczął się na dobre, a dodatkową atrakcją słynnego już w Warszawie Niedzielnego Brunchu jest stacja z grillami na tarasie restauracji The Olive. Goście restauracji, poza daniami kuchni śródziemnomorskiej, polskiej, orientalnej oraz Tex-Mex mają teraz okazję spróbować pysznych dań z grilla.

BBQ z Jack Daniels (2)Szef kuchni, Artur Grajber, stawia na certyfikowane polskie mięsa: soczystą wołowinę i wieprzowinę, które wcześniej marynuje w miksturze polskich ziół z whiskey. Niedzielny Brunch odbywa się w każdą niedzielę od 12:30 do 16:30 w trzech restauracjach: The Olive, InAzia oraz SomePlace Else.

Uwieńczeniem niedzielnej uczty są wyśmienite desery, bar lodowy oraz fontanna czekoladowa z owocami, a także stacja ze świeżo pieczonymi naleśnikami.

Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i limonkami

Składniki:

16 udek bez kości
150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
4 limonki
1 łyżeczka soli morskiej
6 łyżek oleju roślinnego
8 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego

Sposób przygotowania:

Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki i wycisnąć sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Wymieszać z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby, aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.

Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s

Składniki do burgerów:

1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrej jakości, nie może być zbyt chude)
4 łyżki sosu Worcestershire
4 łyżeczki Tabasco
1 cebulka szalotka drobno posiekana
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego (do smarowania
burgerów przed pieczeniem)

Składniki do sosu:
6 łyżek przecieru pomidorowego lub
dobrej jakości łagodnego ketchupu
2-3 łyżki oleju roślinnego
3 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku

Pozostałe składniki:
4 bułki do burgerów
1 cebula czerwona
1 pomidor
2 średnie ogórki kiszone
4-8 plasterków marynowanej ostrej
zielonej papryki, np. jalapeno
4 plasterki chrupiącego boczku
wieprzowego lub bekonu
4 łyżeczki majonezu
4 liście zielonej sałaty
1 świeża papryczka chili
40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
1/2 łyżeczki soli morskiej do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodaj garstkę posiekanej drobno szalotki). Dobrze wymieszaj dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Podziel mięso na 4 części i uformuj burgery. Na środku każdego zrób kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Posmaruj burgery olejem przy pomocy pędzelka – zapobiegnie to przyklejaniu się do rusztu.
Sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmaż, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, wlej 40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane chili, dopraw solą morską
i pieprzem.
Burgery piecz na rozgrzanym grillu około 10 minut w wysokiej temperaturze. Uważaj, aby zbytnio nie wysuszyć burgerów
nad ogniem. Bułkę przetnij na pół i połóż na grillu, by była chrupiąca. Posmaruj bułkę majonezem, ułóż na niej burgera, posmaruj sosem BBQ z dodatkiem Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i dodaj pozostałe warzywa. Ciesz się smakiem doskonałego, własnoręcznie przygotowanego dania.

Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

Składniki:

1 kg antrykotu wołowego
5-8 łyżek oleju rzepakowego
(do posmarowania mięsa)
2 gałązki świeżego rozmarynu
czarny młotkowany pieprz (lub ziarna do grubego zmielenia/zgniecenia)
sól morska do smaku

Pozostałe składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
4 czerwone cebule średniej wielkości
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
lub ketchupu
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju chili lub 2 łyżeczki Tabasco
40-50 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut wcześniej, by miało temperaturę pokojową, a następnie oczyść je ze zbędnego tłuszczu i włókien.
Pokrój polędwicę na kawałki o grubości około 4 cm. Oderwij listki rozmarynu i wymieszaj z olejem. Posmaruj dokładnie każdy stek mieszanką, posyp szczyptą pieprzu i soli morskiej i odstaw na kilka minut. Steki połóż na bardzo mocno rozgrzanej kratce grillowej.
Piecz do wymaganego stopnia wypieczenia – średnio/medium około 10 minut. Wystarczy obrócić tylko raz.
Podczas, gdy steki się grillują, przyrządź sos. Pokrój cebulę w grube pióra lub ćwiartki i porządnie podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wsyp łyżeczkę brązowego cukru, dodaj 2-3 łyżki octu balsamicznego i odparuj, mieszając. Następnie dodaj olej chili lub Tabasco i whiskey Jack Daniel’s, całość wymieszaj i odparuj. Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Podawaj steki na sosie z czerwoną cebulą i Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, posypane młotkowanym czarnym pieprzem i solą morską.

Schab karkowy w orientalnej marynacie z Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

Składniki:
50 ml -Jack Daniel’s ® Tennessee Whiskey
1 kg dobrej jakości schabu karkowego
6-7 łyżek oleju z pestek winogron
50 gr obranego świeżego imbiru
1 szt. – papryka pikantna (mała sztuka)
½ pęczka świeżej kolędry
50 ml sosu „hoi Sin”
50 ml sosu bbq

Sposób przygotowania
Imbir i paprykę pociąć w drobna kostkę wymieszać z pocięta świeża kolendrą, dodać sosy i Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey. Mięso pocięte na równe 8 części wymieszać w marynacie – odstawić na 3 godziny do lodówki – grillować po 4 minuty z każdej strony.

Szaszłyk z różnych mięs z wędzonymi śliwkami i Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

Składniki:

8 kawałków polędwiczki wieprzowej ,bez błon (ok. 50 gr. każdy pocięty w grubą kostkę)
8 kawałków polędwicy wołowej, bez błon
(ok. 50 gr. każdy pocięty w grubą kostkę)
Szpadki szaszłykowe
150 ml -Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
48 szt. suszonych śliwek
12 cienkich plasterków boczku wędzonego
2 średniej wielkości cebule
Papryka świeża zielona i czerwona (umyte)

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namoczyć śliwki w Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, a następnie zawinąć po dwie śliwki w jeden kawałek boczku. Paprykę pociąć w kwadraty 3×3 cm, a cebulę pociąć w poprzek na cztery części, szpadki namoczyć w wodzie i przekładać po kolei mięsa z warzywami i zawiniętymi śliwkami w boczku, grillować i dowędzić (najlepiej w wiórkach z beczek Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF