Zawierają bogate w aminokwasy białko serwatkowe, inulinę – naturalny probiotyk i zaspokajają ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12! Przeznaczone są nie tylko dla osób aktywnych, ale również dla tych, którzy z różnych przyczyn nie mają czasu na zdrowe posiłki. O czym mowa?”

teaserB jak BIAŁKO SERWATKOWE WPC 80

Białko WPC 80 to koncentrat białek serwatkowych o zawartości białka wyższej niż 80%. Uzyskuje się je poprzez usunięcie pewnej części składników niebędących białkiem z poddanej procesowi pasteryzacji serwatki. 100 g WPC 80 dostarcza 412 kcal, 5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Jest ono źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz sodu. Serwatka jest efektem ubocznym produkcji sera. Dopiero od niedawna nowe technologie umożliwiają rozdzielenie i pozyskanie z niej frakcji białek serwatkowych, które należą do protein o najwyższej wartości odżywczej, dzięki czemu są łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. Białko serwatkowe zawiera zbiór wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego zalecane dzienne spożycie wynosi dla kobiet 41 – 72 g, a dla mężczyzn 45 – 81 g. Głównym źródłem białka są produkty, takie jak mięso, drób, jaja, ryby, warzywa strączkowe oraz nabiał. Jeden baton Go On! stanowi około 10% tych wartości, więc może być traktowany jako element dodatkowy zwiększający pulę dobrze przyswajalnego białka w organizmie. Ponadto batony te wyróżniają się właściwą proporcją białka do węglowodanów 1:2, co przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej i jest właściwie wykorzystane przez organizm mówi Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante. 

G jak GLUTATION

Aminokwasy zawarte w białku serwatkowym produkują naturalny przeciwutleniacz – glutation. Jest to niewielkie białko wytwarzane przez komórki naszego organizmu. Chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia układ immunologiczny i wykazuje działanie detoksykacyjne. Glutation reguluje przemiany wielu związków oraz aktywność enzymów w organizmie.[1] Jego stężenie w naszych komórkach zmniejsza się wraz z wiekiem. W celu zwiększenia go należy uwzględniać w swojej diecie produkty bogate w cysteinę – aminokwas zawarty w białym serze, jogurcie, wieprzowinie, kurczaku, indyku, kaczce, granoli, płatkach owsianych i zarodkach pszennych.[2] Również sięgając po wielosmakowe batony Go On!, można skutecznie wspomóc jego produkcję radzi Ewa Tomczyk. Jest on zużywany pod wpływem wielu bodźców takich jak, choroba, stres, zmęczenie, wysiłek fizyczny. Bez niego komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i tym samym niszczeniu, organizm wykazywałby wówczas słabą odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.

I jak INULINA

Jako naturalny prebiotyk jest idealną pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które wytwarzają ważne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B i witaminę K oraz wspomagają wchłanianie ważnych dla kości minerałów –wapnia, cynku, magnezu, itp. Zdrowa flora bakteryjna jelit stanowi barierę dla chorobotwórczych bakterii, odciążając układ odpornościowy od nieustannej walki z mikroorganizmami, która osłabia cały organizm i czyni go podatnym na wiele chorób. Jest to ważny składnik batonów proteinowych Go On! Sante dostępnych w czterech smakach (kakaowym, żurawinowym, waniliowym i orzechowym), które pełnią funkcję szybkiej przekąski o dużej zawartości białka i węglowodanów. Posiada około 30% słodyczy sacharozy. Jej indeks glikemiczny wynosi 14 i wyróżnia się niewielką wartością energetyczną (1,5 kcal/1 g), dzięki temu mogą ją spożywać również diabetycy i osoby dbające o linię[3]    mówi Ewa Tomczyk. Ponadto obniża pH jelita grubego ograniczając zachodzące w nim pod wpływem beztlenowców procesy gnilne. Dzięki stymulowaniu pożytecznych bakterii jelitowych może być także pomocna dla osób, u których za sprawą wielu czynników, np. stresu, nieprawidłowej diety, siedzącego stylu życia lub antybiotykoterapii, zaszły niekorzystne zmiany w mikroflorze bakteryjnej jelit.

W jak WITAMINA B12

Witamina B12 często nazywana „czerwoną witaminą” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wytwarzania krwi, kwasów tłuszczowych i energii. Bierze aktywny udział w procesie metabolizmu zarówno przed, jak i po treningu. Zmniejsza uczucie zmęczenia i wzmacnia układ odpornościowy i pokarmowy. Nie jest syntetyzowana w organizmie, więc musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Znajdziemy  ją w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, sery, ryby, mięso. Witamina B12 zawarta w produktach nabiałowych jest szczególnie dobrze przyswajalna przez organizm – przypomina Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante  Osoby dorosłe powinny spożywać 2,4 µg witaminy B12 na dobę. Zapotrzebowanie to może się jednak różnić u poszczególnych osób. Batony Go On! Sante w czterech smakach zawierają całodzienną dawkę od 2,65 µg do 2,9 µg, co stanowi ponad 100% dziennego zapotrzebowania, a baton Go On! Energy 1,4 µg. Batony Go On! Sante to produkt zarówno dla osób aktywnych sportowo, jak i dla wszystkich szukających wartościowej przekąski w ciągu dnia. Bogate w białko serwatkowe WPC 80, glutation, inulinę i witaminę B12 pozwolą na utrzymanie formy przez cały dzień. W serii Go On! znajdzie się też coś dla miłośników kawy. Baton Go On! Energy wzbogacony w żeń – szeń i guaranę, zawiera kofeinę i ma działanie pobudzające, a ponadto poprawia refleks i koncentrację.

—————————————————————————————

[1] http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/public_includes/upload/biochemia_cw_nr_9.pdf.

[2] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/cysteine.

[3] http://www.fda.gov/downloads/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/NoticeInventory/UCM370435.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF