Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Będzie pysznie i kolorowo!

Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Podobna zasada towarzyszy jedzeniu faworków i innych słodkości – im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej!

Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, przykładowo nadziewając pączki konfiturą z suszonej żurawiny lub powidłami z moreli, a do faworków dodając posypkę z płatków migdałów. Żeby jeszcze bardziej osłodzić te wyjątkowe dni w roku, kiedy to umiar zdecydowanie nie jest wskazany, zachęcamy również do przygotowania babeczek z nadzieniem kajmakowym.

Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny i skórką pomarańczową

1Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • szczypta soli
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu

W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa  znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciepłe pączki maczamy w lukrze. Na lukier sypiemy skórkę pomarańczową.

Pączki z powidłami z suszonych moreli

2Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wódki
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 200 g moreli suszonych Bakalland
  • 100 ml wody
  • cukier
  • sok z cytryny
  • laska wanilii

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż woda odparuje, a cukier się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Pączki podajemy z konfiturą morelową.

Kajmakowe babeczki  

3Składniki (12 babeczek):

  • 150 g masła
  • 6 białek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 460 g Kajmaku tradycyjnego Bakalland

Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.

Faworki z migdałami.

4Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 szklanki śmietany 18 %
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder
  • 100 g płatków migdałów Bakalland

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF