Bakalie kojarzą nam się zazwyczaj z okresem świątecznym. Dwa razy w roku, na Wielkanoc i Wigilię zaopatrujemy się w ich ogromne ilości. Bakalie warto jednak spożywać codziennie, stanowią bowiem cenne źródło wartości odżywczych, jak i dietetyczną alternatywę dla słodyczy. Ogromny wybór spośród Bakalii marki KRESTO pozwoli cieszyć się ich smakiem 365 dni w roku.

 

Bakalie od lat goszczą na naszych świątecznych stołach. Pachnący, świeżo upieczony piernik z domieszką włoskich orzechów, makowiec z rodzynkami, czy też jedyna w swoim rodzaju kutia to charakterystyczne wigilijne przysmaki. Warto jednak pamiętać, iż bakalie oprócz zastosowań kulinarnych posiadają także liczne walory zdrowotne. Najwyższej jakości bakalie marki KRESTO są tego najlepszym przykładem.

 

Na zdrowie!

 

W skład linii KRESTO wchodzą Orzechy laskowe, Orzechy włoskie, Migdały, Wiórki kokosowe, Morele, Śliwki, Żurawina, Rodzynki zwykłe i Jumbo. Starannie wyselekcjonowane, stanowią one doskonały element odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Suszone owoce, w postaci Morel, Śliwek, Żurawiny i Rodzynek, uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów, a także zapewniają dobrą kondycję. Produkty te nabierają szczególnego znaczenia w okresie jesienno-zimowym oraz wczesno-wiosennym, kiedy to trudno o zakup naturalnych, świeżych owoców. Orzechy z kolei, zarówno laskowe jak i włoskie, zaliczane są do grona produktów skutecznie zapobiegających chorobom serca. Co więcej, pomagają one zwalczyć stany depresyjne, pobudzają pracę mózgu i poprawiają stan naszej skóry. O migdałach natomiast pisano już w Starym Testamencie. Ten niezwykły przysmak, nazywany potocznie „smacznym lekarstwem”, jest skarbnicą wapnia, białka, witaminy młodości i wielu innych mikroelementów, odpowiadających za prawidłowy rozwój naszego organizmu. Tymczasem, kuszące białe wiórki kokosowe to oprócz pięknej dekoracji, źródło wapnia i żelaza. Są one szczególnie istotne w diecie wegetariańskiej.

 

Rano, wieczór i w południe

 

Bakalie bardzo często towarzyszą nam podczas pieczenia ciast. Czy to z okazji Świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy po prostu urodzin lub spotkań w gronie znajomych, receptur na bakaliowe przysmaki znaleźć można bardzo wiele. Warto jednak pamiętać, że bakalie nie muszą być jedynie dodatkiem wysokokalorycznych słodkości. Suszone owoce, jak np. Morele, Śliwki, Żurawina i Rodzynki sygnowane marką KRESTO, to świetna alternatywa dla słodyczy i chipsów. Dodane do owsianki stanowią pyszną propozycję odżywczego i dietetycznego śniadania, niezawierającego pustych i zbędnych kalorii. Garstka suszonych owoców to także zdrowa przekąska dla osób uprawiających sport. Zalecane jest bowiem spożycie tego typu bakalii tuż po wysiłku fizycznym. Orzechy i migdały to z kolei najlepsi przyjaciele studentów i osób wykonujących pracę intelektualną. Pyszne i zdrowe przysmaki pozwolą nam bowiem przezwyciężyć znużenie i pomóc skoncentrować się na pracy. Orzechy laskowe i włoskie doskonale sprawdzą się także w roli towarzysza imprez, czy kompana leniwego odpoczynku przed telewizorem.

 

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i wyglądu. Dbając o linię, należy jednak pamiętać o dostarczaniu naszemu organizmowi niezbędnych witamin  i mikroelementów. Bakalie marki KRESTO to sposób na bardzo zdrową i szybką przekąskę, bogatą zarówno w wartości odżywcze, jak i smakowe.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF