Amerykańska tradycja i ogólnoświatowy zachwyt – tak najłatwiej scharakteryzować firmę, która właśnie pojawiła się w Polsce. W największym na Śląsku centrum handlowym Silesia City Center otwarta została pierwsza w naszym kraju ciastkarnia Cinnabon, rodem ze Stanów Zjednoczonych.

 

Na całym świecie działa ponad 770 ciastkarni Cinnabon, umiejscowionych głównie w centrach handlowych i na lotniskach, w kampusach akademickich, a nawet… w bazach wojskowych. Teraz dostępne są także na Śląsku.

Wybór Katowic jako lokalizacji pierwszej siedziby Cinnabon w Polsce nie był przypadkowy – mówi Bartosz Chojnacki, Prezes Zarządu Cinnamon Polska – Wiemy, że mamy na Śląsku wielu fanów i cieszymy się, że możemy zacząć niesamowitą przygodę z Cinnabon w naszych rodzinnych stronach  – dodaje.

 

Patent na rollsa

Skąd wzięły się cynamonowe specjały? Wszystko zaczęło się w 1985 r. w Stanach Zjednoczonych, gdzie zrodziła się idea stworzenia najlepszej na świecie cynamonowej babeczki, zwanej potocznie rollsem (nazwa ta wzięła się ze specyficznego kształtu wypieku). Zadanie to okazało się jednak trudniejsze, niż wydawało się twórcom Cinnabon – Amerykanie przez 3 miesiące jeździli po całym świecie w poszukiwaniu takiej odmiany cynamonu, która nie tylko spełni ich wysokie wymagania dotyczące pieczenia, ale także będzie miała wyjątkowy smak i aromat. W końcu szczęście się do nich uśmiechnęło. Podczas podróży do Indonezji natrafili na cynamon Makara, który stał się podstawą ich wypieków. Cynamon ten w całym procesie produkcyjnym babeczek wykazuje niezwykłe właściwości, których nie traci również po upieczeniu – zachowuje wyjątkowy aromat, nie opada na dół ciasta i nadaje wypiekom niepowtarzalny smak.

 

Cynamonowa droga do przyjemności

Niezwykły jest też sam proces pieczenia babeczek – wszystkie etapy przebiegają na oczach klientów, co niewątpliwie wpływa na zwiększenie apetytu. Jest to dodatkowa atrakcja dla wszystkich, którzy zdecydują się na zakup specjałów. Mogą oni prześledzić jak na specjalnie przygotowane ciasto nanosi się odmierzone co do grama nadzienie – cynamonowe lub czekoladowe, a następnie precyzyjnie zwija, ponownie mierzy i przycina wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju rollsy. Tak przygotowane ciastka trafiają do specjalnego urządzenia, w którym ciasto spokojnie wyrasta,
a następnie prosto do rozgrzanego piekarnika, gdzie wkracza w kluczowy etap – pieczenie. Nakładanie lukru na wciąż gorącą babeczkę to ostatnia i najsłodsza faza, którą każdy wypiek musi przejść, zanim trafi do spragnionego słodyczy klienta. A tych nie brakuje:

Bardzo się cieszymy, że w Silesia City Center odwiedza nas tak wielu wielbicieli Cinnabon – opowiada Bartosz Chojnacki – Spotkaliśmy osoby, które po raz pierwszy natknęły się na cynamonowe specjały, ale także Fanów Cinnabon, którzy śledzili powstawanie naszego punktu na profilu w serwisie Facebook i wraz z nami odliczali czas do jego otwarcia. Od wszystkich usłyszeliśmy wiele ciepłych słów i mamy nadzieję, że jeszcze nie raz nas odwiedzą. Niedawno otworzyliśmy w Silesii drugi punkt Cinnabon – teraz fani naszych babeczek mogą nas również znaleźć w nowej części centrum – dodaje Chojnacki.

Nie ma się czemu dziwić – Cinnabon Polska na swojej stronie fanowskiej na Facebooku posiada już  przeszło 2700 fanów, którzy chętnie uczestniczą w prowadzonych akcjach. Dzięki konkursom organizowanym w popularnym serwisie społecznościowym fani marki zyskali możliwość uczestniczenia w promocjach specjalnych i happy hours. Fanem marki może zostać każdy – wystarczy wejść na www.Facebook.com/CinnabonPolska i „polubić” otwartą stronę. Jedno kliknięcie zagwarantuje nie tylko dostęp do najnowszych informacji, ale także udział w konkursach i promocjach.

 

Biznes bez pudła

Katowicka lokalizacja to pierwszy przystanek w polskiej historii marki – Zarząd Cinnamon Polska planuje otwarcie sieci franczyzowej obejmującej początkowo południe Polski, a z czasem także resztę kraju. W najbliższych planach jest otwarcie ciastkarni w takich miastach jak Kraków, Wrocław, Warszawa czy Łódź, choć firma nie wyklucza rozmów z kolejnymi potencjalnymi franczyzobiorcami, którzy zaproponują inne lokalizacje.

Znając gust i upodobania Polaków sieć ma spore szanse na przyjęcie się na rynku – do tej pory nie mieliśmy tak wyjątkowej marki o wieloletniej tradycji i unikalnych cechach. Cały świat nie może się mylić – babeczki Cinnabon podbijają swym smakiem podniebienia ludzi we wszystkich jego stronach. Teraz także Polacy mają okazję sprawienia sobie przyjemności, przekraczające wszystkie dotychczasowe normy.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF