Nasza redakcja miała ochotę na coś orzeźwiającego, niezbyt słodkiego…

I tak powstało ananasowe marzenie 😉

 

 

 

 

 

Lista składników

Kostka masła
1/2 kg białego sera ( w wiaderku)
1 szklanka cukru
5 łyżeczek żelatyny
opakowanie podłużnych biszkoptów
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 różne galaretki
2 puszki ananasów w kawałkach

 

Jak zrobić?

 

Ucieramy masło, żółtka i cukier. Do ubitej masy dodajemy ser i mieszamy. Żelatynę rozpuścić do połowy szklanki w zimnej wodzie, do reszty dodać mleko i ostudzić. Na koniec wszystko miksujemy. Rozpuszczamy galaretki w 350 ml wody. W osobnej misce rozgniatamy biszkopty i wrzucamy 1/2 puszki odsączonych ananasów. Miksujemy je blenderem z jedną galaretką. Dno wykładamy tą masą. A na boki rozkładamy podłużne biszkopty. Na masę układamy 1/2 puszki ananasów. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Całość zalewamy masą serową. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy pozostałymi ananasami. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Po całkowitym zastygnięciu wyciągamy z lodówki i formy. Całość związujemy wstążką- dla efektu wizualnego 🙂 A potem to tylko zajadać się pysznościami! 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF