Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych, które w tym roku przypada 26 listopada, jest okazją, by w gronie najbliższych podziękować za całe dobro doświadczone w ostatnim roku. Dzień ten wyznacza także początek okresu przygotowań do Bożego Narodzenia. Zapalmy więc kolorowe światełka, włączmy świąteczne piosenki i przegryzając pyszne przekąski z amerykańską śliwką kalifornijską, poczujmy magię zbliżających się Świąt!

Poczucie wdzięczności, podobnie jak apetyt, wzmagać mają smakowite potrawy serwowane podczas obfitej, dziękczynnej kolacji. Gwiazdą amerykańskiego stołu bez wątpienia jest tego dnia faszerowany indyk, ale nie mniej ważne są serwowane do niego dodatki oraz desery. California Prune Board przygotowała trzy, proste przepisy, które świetnie sprawdzą się w okresie świątecznym zarówno na amerykańskich, jak i polskich stołach. Dodatkiem do dziękczynnego czy też bożonarodzeniowego mięsa mogą być glazurowane bataty ze śliwką kalifornijską oraz sałatka marchewkowa ze śliwką kalifornijską i kolendrą. A na deser, zamiast kawałka kalorycznego ciasta, świetnie sprawdzą się pełne wartości odżywczych śliwki kalifornijskie nadziewane orzechami włoskimi.

Święto Dziękczynienia jest jednym z najważniejszych dni w amerykańskim kalendarzu. Obchodzone jest od 1621 roku, kiedy to koloniści z Plymouth i Indianie z plemienia Wampanoag po raz pierwszy zasiedli do wspólnej uczty. Przez ponad dwa wieki, ceremonie dziękczynne były obchodzone w różnym czasie przez poszczególne kolonie i stany. Tak działo się aż do 1863 roku, kiedy to Prezydent Stanów Zjednoczonych Abraham Lincoln proklamował narodowe Święto Dziękczynienia. W USA święto to przypada w czwarty czwartek listopada. Ciekawostką może być fakt, że w Kanadzie obchodzone jest nieco wcześniej, bo w każdy drugi poniedziałek października.

PRZEPISY:

Glazurowane bataty ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji

Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

CPB_Glazurowane_bataty_ze_sliwkami_kalifornijskimi3 średnie bataty, nieobrane
1 szklanka śliwek kalifornijskich
1 łyżka oleju roślinnego (dodatkowo odrobina do wysmarowania formy do pieczenia)
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175C. Pokrój bataty wzdłuż, w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220C. Usuń folię i podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą.

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Wartość energetyczna (kcal): 236 kcal
Białko (w g): 3 g
Tłuszcz (w g): 3 g
Węglowodany (w g): 53 g
Sól (w g): 0,215 g
Cholesterol (w g): 0 g
Błonnik pokarmowy (w g): 7 g

Sałatka marchewkowa ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji

Czas przygotowania:
20 min

CPB_Salatka_marchewkowa_ze_sliwka_kalifornijskaSkładniki:

1 kg cienkich, obranych marchewek
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka suszonych śliwek kalifornijskich
3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:
Marchew pokrój w 2,5 centymetrowe słupki. Następnie wrzuć ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj marchew ok. 5 min. aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź. W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, olej, paprykę, cynamon, kumin i sól. Dodaj marchew, śliwki kalifornijskie i kolendrę. Wymieszaj całość delikatnie. Przełóż do miski lub rozdziel na talerzach. Wierzch posyp sezamem.

Wartość odżywcza na 1 porcję:
Wartość energetyczna (kcal): 196 kcal
Białko (w g): 3 g
Tłuszcz (w g): 6 g
Węglowodany (w g): 34 g
Sól (w g): 0,206 g
Cholesterol (w g): 0 g
Błonnik pokarmowy (w g): 6 g

Śliwki kalifornijskie nadziewane orzechami włoskimi

8 porcji

Czas przygotowania:
10 minut

CPB_Sliwki_kalifornijskie_nadziewane_orzechami_wloskimi_3Składniki:

24 śliwki kalifornijskie
24 połówki orzecha włoskiego
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:
Przetnij każdą śliwkę kalifornijską wzdłuż boku, a następnie umieść połowę orzecha włoskiego wewnątrz śliwki tak, by schował się w środku. Wymieszaj cukier puder z cynamonem i umieścić w naczyniu. Obtocz nadziane śliwki w mieszaninie cukru i cynamonu. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartość odżywcza na 1 porcję:
(1 porcja to 3 suszone śliwki kalifornijskie)
Wartość energetyczna (kcal): 122 kcal
Białko (w g): 2 g
Tłuszcz (w g): 4 g
Węglowodany (w g): 21 g
Sód (w mg): 3 mg
Cholesterol (w g): 0 g
Błonnik pokarmowy (w g): 2 g
Potas (w mg): 182

www.californiaprunes.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF