Słońce za oknem oznacza nie tylko lepsze samopoczucie, ale także zupełnie nowe doznania kulinarne. Fani ostrego jedzenia wiedzą, że pikantne potrawy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także doskonale poprawiają nastrój. Przedstawiamy dwa przepisy na pyszne dania rodem z amerykańskiego barbecue. Wyciągnijcie grille i przygotujcie się na naprawdę ognistą ucztę!

Królewskie burgery z sosem musztardowo-paprykowym

Bacon burger with beef patty on red wooden tableSkładniki:

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 1 mała cebula

– sól, pieprz do smaku

– 2 bułki do hamburgerów

– 2 plasterki sera żółtego

– 4 plasterki boczku wędzonego

– 2 liście sałaty

– 2 plasterki pomidora

– olej

– Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron. Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, grillowane plastry boczku i pomidora. Polać obficie Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak i przykryć drugą połówką bułki.

Żeberka z grilla na ostro

Grilled ribs with vegetablesSkładniki:

– 1 kg żeberek

– ½ l piwa

– 1 łyżeczka Sosu piri-piri Tarsmak

– 2 średnie cebule

– 4 liście laurowe

– 5 kulek ziela angielskiego

– kilka ziaren jałowca

– sól, pieprz do smaku

Sos do smarowania:

– ½ szklanki marynaty z żeberek

– 4 łyżki oleju

– 3 wyciśnięte ząbki czosnku

– 1 łyżeczka sosu piri-piri

– 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.

Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z Sosem piri-piri Tarsmak.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF