Meksykańska ofensywa w polskiej kuchni właśnie się zaczyna. Kamis wprowadza cztery nowe mieszanki przyprawowe do najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej: Meksykańska zupa z kukurydzy, Tortilla z kurczakiem, Klopsiki w sosie taco, Chili con carne. Wszystkie produkty nadają daniom wyrazisty smak. Dostępne są w wersji limitowanej – na czas jesieni i zimy.

Od 2000 roku w McCormick realizuje pionierski projekt, którego celem jest publikacja  pięciu obowiązujących Trendów w Smakach. Pierwszy polski raport Trendy w Smakach został ogłoszony przez markę Kamis w 2013 roku. Raport nie tylko wychwytuje aktualne trendy, ale – poprzez ich popularyzację – wpływa na  kierunek rozwoju kuchni we wszystkich zakątkach świata. Wśród pięciu trendów ogłoszonych na 2014 roku jest trend skupiony wokół pełnych słońca smaków kuchni meksykańskiej – Meksykańska ofensywa.

18

W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Staje się coraz popularniejsza na całym świecie, również w Polsce ma liczne grono zwolenników. Jest wymieniana jako czwarta najbardziej popularna kuchnia w Polsce, m.in. za kuchnią polską i włoską[1]. Zaletami kuchni meksykańskiej jest prostota i wyrazistość. Taki charakterystyczny smak tradycyjnym daniom kuchni meksykańskiej nadają właśnie nowe mieszanki Kamis. Jest to linia dla ludzi szukających inspiracji kulinarnych i tych, którzy chcą poszerzyć paletę smaków; również dla tych, którzy po prostu lubią niebanalne i dobrze przyprawione dania kuchni świata. Na opakowaniach przypraw można znaleźć apetyczne przepisy na meksykańskie dania oparte na łatwo dostępnych składnikach. Mieszanki są oparte na naturalnych ziołach i przyprawach, bez dodatku glutaminianu monosodowego. Jedno opakowanie pozwala przygotować danie dla 4 osób.

Meksykańska zupa z kukurydzy

Meksykańskie zupy kuszą pikantnym smakiem, intensywnymi kolorami i kremową konsystencją. Są również doskonałym posiłkiem na jesień i zimę, bo są pożywne i rozgrzewające. Taka właśnie jest klasyczna meksykańska zupa z kukurydzy – wyjątkowa i bardzo aromatyczna. Ma ona słodko-pikantny smak. Przyprawa Kamis Meksykańska zupa z kukurydzy, która jest podstawą tej zupy, to bogata mieszanka ziół i przypraw, m. in: czosnku, kurkumy, kolendry, papryki słodkiej, imbiru, mięty, chili, natki pietruszki. Gotową zupę podaję się z pokrojonymi, ugotowanymi kawałkami kurczaka. Smacznego!

Tortilla z kurczakiem

Obok kaktusów, tequili, meksykańskich kapeluszy, tortilla to jeden z najważniejszych symboli Meksyku. Jest to rodzaj płaskiego, cienkiego, okrągłego placka z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo lub baza do innych potraw. Tortilla i kurczak to częste połączenie w meksykańskiej kuchni. Wraz z aromatycznymi przyprawami i ziołami, kolorową, świeżą papryką oraz cebulą, to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także dla oczu. Na talerzu jest smacznie i kolorowo. Przyprawa Kamis Tortilla z kurczakiem to aromatyczna mieszanka m. in. papryki słodkiej, czosnku, kminu rzymskiego, suszonych pomidorów i chili. Nadaje tortilli charakterystyczny, meksykański, słodko-kwaśny smak z głębokim aromatem kminu rzymskiego. Kolorowy farsz z kurczakiem zawija się w tortillę i podpieka. Smacznego!

Klopsiki w sosie taco

Zamiłowanie do dań na bazie mięsa mielonego łączy Polaków i Meksykanów kulinarnie.

Sos taco to jeden z najpopularniejszych sosów meksykańskich. Przygotowany na bazie pomidorów, cebuli i papryki doskonale komponuje się z mięsnymi kuleczkami. Przyprawa Kamis Klopsiki w sosie taco to połączenie ziół i przypraw, takich jak: kmin rzymski, czosnek, papryka słodka, nasiona i liście kolendry, pieprz czarny, chili. Mieszanka nadaję mięsu pikantno-ziołowy smak z wyczuwalna nutą kminu rzymskiego. Gotowe danie podaję się z ryżem. Smacznego!

Chili con carne

Chili con carne czyli z języka hiszpańskiego chili z mięsem. Główne składniki tego dania to: papryka chili, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem inne rodzaje, istnieją też wersje wegetariańskie). Przyprawa Kamis Chili con carne to mieszanka papryki słodkiej, czosnku, chili, suszonych pomidorów, kolendry, kminku, oregano i tymianku. Nadaje mięsu mielonemu pikantno-słodki smak z wyczuwalną ziołową nutą. Gotowe danie podaje się chipsami nachos. Smacznego!

Informacje o produktach:

Kamis Meksykańska zupa z kukurydzy:

Mieszanka przyprawowa. Składniki: sól, czosnek, kurkuma, ekstrakt drożdżowy, kolendra, papryka słodka, cukier – 3%, imbir, cebula, mięta, chili, kwas: kwas cytrynowy, natka pietruszki, aromat.

Gramatura: 20g

Cena rekomendowana: 1,89 zł

Kamis Tortilla z kurczakiem:

Mieszanka przyprawowa. Składniki: sól, papryka słodka, czosnek, kmin rzymski, kolendra, papryka zielona i czerwona grys, cukier, suszone pomidory, aromaty, chili – 2,5%, cebula, liście kolendry, kwas: kwas cytrynowy, aromat dymu wędzarniczego.

Gramatura: 20g

Cena rekomendowana: 1,89 zł

Kamis Klopsiki w sosie Taco:

Mieszanka przyprawowa. Składniki: sól, kmin rzymski, czosnek, papryka słodka, nasiona i liście kolendry, kolendra, papryka zielona i czerwona grys, suszone pomidory, aromaty, chili – 2%, pieprz czarny, aromat dymu wędzarniczego.

Gramatura: 20g

Cena rekomendowana: 1,89 zł

Kamis Chili con carne:

Mieszanka przyprawowa. Składniki: sól, papryka słodka, czosnek, chili – 6,5%, suszone pomidory, kolendra, kminek, cukier, oregano, cebula, aromaty, tymianek, pieprz czarny, kwas: kwas cytrynowy, aromat dymu wędzarniczego.

Gramatura: 18g

Cena rekomendowana: 1,89 zł

[1]Żródło: Raport „Polska kulinarnie” przygotowany przez Ciszewski MSL, luty 2013, slajd 44

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF