„ABC GOTOWANIA”

Marieta Marecka

  1. ZUPA DAHL

10-zupa-dahlSkładniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki soczewicy czarnej (opcjonalnie, ugotowanej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok.1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 pietruszka
  • nać pietruszki
  • olej lub masło klarowane
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • listki kolendry
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kmin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.

Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili. Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka, Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy. Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem. Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

  1. PULLED PORK – WIEPRZOWINA DŁUGO PIECZONA

01-pulled-porkSkładniki:

  • 2,5 kg kawałek wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta
  • Marynata I – solanka:
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • 2-3 łyżki mieszanki przypraw Marynata II (składniki poniżej)
  • Marynata II – mieszanka przypraw:
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka chilli
  • 1 łyżka mielonego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Sos do podania:
  • 300 ml dobrej jakości ketchupu
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól,
  • pieprz
  • 1 mała cebula

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę II – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebule i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami. Przygotowujemy solankę, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu, aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II. Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę, aż zrumieni się wierzch. Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na 40 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki, podajemy w bułce, tortilli lub naleśniku, polane zimnym sosem.

  1. SUFLET CZEKOLADOWY Z DOMOWYMI LODAMI BANANOWYMI

11-suflet-czekoladowySkładniki:

  • 2 jaja
  • 100 g czekolady (np. 50 g mlecznej, 50 g gorzkiej im lepszej jakości czekolada, tym lepiej)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lody bananowe
  • 1 banan zamrożony (obrany wcześniej, owinięty w folię spożywczą i mrożony przez ok.12 h)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, cukru)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie. Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut. Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem „lodów”. Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę. Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów. Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF