Coraz chłodniejsze dni, zimne wieczory i deszczowa aura sprawiają, że częściej niż w innych porach roku pijemy herbatę z miodem, mając nadzieję, że uchroni nas przed przeziębieniem. Co takiego kryje w sobie  i dlaczego warto sięgać po ten niezwykły napój nie tylko jesienią?

 

 


1.    Działa odpornościowo
Nasz organizm najszybciej przyswaja miód w wersji płynnej, dlatego najlepiej rozpuścić go w ciepłej wodzie lub herbacie. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie robić tego we wrzątku, by nie tracić cennych substancji zawartych w miodzie. Jeśli będziemy o nim pamiętać przez cały rok, wzmocnimy nasz układ odpornościowy, a dzięki zawartej w miodzie acetylocholinie poprawimy ogólną kondycję organizmu.
 
2.    Chroni przed przeziębieniem
Ponieważ miód ma właściwości bakteriobójcze, przynosi ulgę w okresie przeziębienia, skutecznie łagodzi chrypkę i zapalenie gardła. Działanie napotne pozwala z kolei zwalczać drobnoustroje odporne nawet na działanie antybiotyków.

3.    Wspomoże oddychanie
Kiedy już zdarzy nam się poważniej zachorować, ciepła herbata z miodem upłynni wydzielinę oskrzelową, ułatwi jej odkrztuszanie, udrożniając drogi oddechowe. Dzięki tym właściwościom miód z powodzeniem wykorzystywany jest w kuracji zapalenia i pylicy płuc.

4.    Uspokaja i pobudza do myślenia
Ciepła herbata z miodem na pewno uspokoi nerwy i zmniejszy napięcie po ciężkim dniu. Jednocześnie, dzięki zawartości glukozy, miód wzmocni siły psychiczne, pobudzając mózg do intensywnego działania.

5.    Walczy z kacem
Właściwości napotne miodu, oprócz zwalczania drobnoustrojów, umożliwiają szybkie wydalenie toksyn z organizmu. Wpływa na to fruktoza, która przyspiesza przemianę alkoholu w organizmie. Aby więc uchronić się przed porannym bólem głowy, wystarczy po spożyciu alkoholu wypić szklankę herbaty z łyżeczką miodu.

6.    Żeby zapomnieć o cukrze
Wiele mówi się o szkodliwym wpływie cukru na nasz organizm. Zamiast witamin i substancji mineralnych zawiera on czyste węglowodany, których nadmiar powoduje nagromadzanie się tkanki tłuszczowej. Słodząc herbatę miodem nie utyjemy, co więcej, dostarczymy organizmowi cennych wartości odżywczych.

7.    Jest po prostu smaczna
Nie potrzeba argumentów, by udowodnić, że herbata posłodzona miodem ma lepszy smak. Jeśli dodamy do tego wszystkie dobroczynne właściwości, już nic nie powinno stać na przeszkodzie, by miód stał się stałym bywalcem naszych kuchni. Cztery rodzaje miodów Podravka pozwolą nam cieszyć się w pełni ich naturalnym smakiem i w zależności od potrzeb, zaspokoić gusta miodowych smakoszy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF