Mamy – są z nami od początku naszego życia, w dobrych i złych chwilach. 26 maja to wyjątkowy dzień, w którym z całego serca możemy im podziękować. Aż 90%* Polaków zależy na kupieniu prezentu dla swoich mam, ale jak trafić w ich gusta? Sieć Tesco poleca kwiaty, oraz samodzielnie przygotowaną kolację przy kieliszku dobrego wina.

Bukiet kwiatów, dobre wino, czekoladki, to sprawdzone i pewne prezenty na Dzień Matki. Jednak niektórzy z nas wolą zaskoczyć swoją mamę czymś więcej. Dobrym pomysłem według Tesco jest samodzielnie przygotowana kolacja. Oczywiście nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy skorzystać z proponowanego przez sieć łatwego przepisu na sałatkę z kuskusem i kurczakiem**. Najważniejsze są jednak wspólnie spędzone chwile i rozmowa

Osoby lubiące klasyczne prezenty powinny zwrócić uwagę na storczyki w kształcie serca (27,99 zł), kalanchoe (9,99 zł), bukiet 12 róż (19,99 zł), czy duży bukiet w promocyjnej cenie 17,99 zł. Miłośniczki słodyczy na pewno będą zadowolone z tortu Royal Brandy (1kg 31,99 zł), Bombonierki Merci 400 g (24,99zł), Pralin Lindor Cornet 175g (14,99zł), czy Bombonierki Raffaello 150 g (9,49 zł).

Jeśli jednak wolimy wręczyć naszej mamie ulubione kosmetyki, to już od 21 maja wszystkie kremy L’oreal Paris kupimy 30% taniej.

*http://works.groupon.pl/blog/blog-groupon-works/nowe-rozwiazania/wiemy-czego-pragna-mamy-2/

**Sałatka na ciepło z kuskusem i kurczakiem

salatka z kuskusem i  kurczakiem– czas przygotowania 30 min

– 4 porcje

– bardzo prosty

Składniki:

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 100 g pomidorów
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g ogórka zielonego
  • 350 ml bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 250 g kuskus błyskawicznego
  • skórka z 1/8 cytryny
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki mięty
  • 30 ml oliwy
  • 20 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku

Pierś z kurczaka oczyść i zamarynuj w oleju z solą, pieprzem, słodką papryką i 1/2 łyżeczki curry. Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż pierś z kurczaka z każdej strony aż nabierze rumianego kolory. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° przez 10 minut.

W rondelku zagotuj bulion drobiowy z 1/2 łyżeczki curry. Do bulionu wsyp kuskus, przykryj pokrywką i odstaw z ognia. Umyj cytrynę, zetnij nożykiem do obierania jeden plasterek skórki i pokrój go w cienkie paski. Natkę pietruszki i miętę umyj i pokrój w paski, a następnie razem ze skórką cytrynową dodaj do rondelka z kuskusem. Wymieszaj kaszę i przykryj ponownie.

Umyj warzywa. Paprykę przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Pomidory pokrój na ćwiartki i wytnij nasiona. Paprykę, ogórka i łódki pomidorowe pokój w kostkę tej samej wielkości.

Kuskus z rondelka przesyp do miski, dodaj warzywa, przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz ewentualnie solą i pieprzem. Filet z kurczaka pokrój na plasterki. Kawałki mięsa, które pozostaną z krojenia posiekaj w małe kostki i dodaj do sałatki.

Przełóż sałatkę do miseczki. Na wierzchu poukładaj dekoracyjnie plasterki pieczonego kurczaka. Do dekoracji użyj listków mięty, natki pietruszki oraz plasterków cytryny.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF