Składniki dla 6-8 osób:

  • 1 udziec z indyka
  • 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • Sól
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • 2 jabłka np. szara reneta
  • Garść tymianku CYKORIA
  • 2 łyżki stopionego masła lub oliwy
  • 1/2szklanki białego, wytrawnego wina

Cykoria_pieczony_indyk (1)Przygotowanie. Indyka nacieramy solą i tymiankiem z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Obok indyka układamy pokrojone jabłka ze skórką, całość polewamy stopionym masłem, oliwą i winem a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Pieczemy pod  przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5h lub kroimy w plastry i grillujemy na tacce ok.10-15 minut z każdej strony. Smacznego!

Więcej przepisów na www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF