„Kipi kasza, kipi groch.

Lepsza kasza niż ten, niż ten groch!

Bo od grochu boli brzuch,

a od kaszy człowiek zdrów!”

 

 

 

 

 

Marka EMIX wprowadza na rynek zupełną nowość w swoim asortymencie – znany producent produktów w wersji instant przedstawia konsumentom dwa rodzaje kasz: kaszę jęczmienną wiejską oraz kaszę gryczaną prażoną. Duże, bo aż 400-gramowe, praktyczne opakowanie wystarczy na pyszny, a przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny.

Kasze podawane jako główny posiłek coraz częściej powracają na polskie stoły. Stwierdzenie, że kasze są „daniem dla ubogich”, zastępuje troska o własny organizm i moda na zdrowie. Wysoka zawartość soli mineralnych, błonnika, witamin czy skrobi, sprawia, że zarówno kasza jęczmienna, jak i gryczana jest bardziej wartościowym posiłkiem niż makaron, ryż, a nawet ziemniaki.

Komu kaszy, komu?

Produkty marki EMIX zawierają cenne dla zdrowia składniki. Zdaniem dietetyków produkty zbożowe, w tym także kasze, powinny stanowić podstawę naszego odżywiania. Jedzenie kasz zaleca się osobom w każdym wieku. Zawarte w nich związki mineralne oraz witaminy pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu.

Osoby ze skłonnością do anemii sięgać powinny po kaszę gryczaną, która zawiera bogactwo witaminy E, żelaza oraz kwasu foliowego, które zapobiegają niedokrwistości. Cukrzycy również powinni uzupełniać swoją dietę o różnego rodzaju kasze – znajdująca się w nich skrobia w delikatny sposób podnosi poziom insuliny i glukozy we krwi. Osoby pozostające na lekkostrawnej diecie – dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby starsze czy wracające do zdrowia po chorobie. Dzięki zawartości dużej ilości witamin z grupy B, kasze pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego.

 

 

Dobre, smaczne… i zdrowe!

W naszej rodzimej kuchni kasze, w tym zarówno gryczana jak i jęczmienna, znajdują swoje miejsce od wielu, wielu lat. Któż z nas z obojętnością przeszedłby obok kaszy gryczanej podanej z gulaszem wołowym czy kaszy jęczmiennej z odrobiną mięsnego czy grzybowego sosu?

Kasza gryczana EMIX tworzy doskonałe duety  z grzybami – szczególnie z dorodnymi borowikami i aromatycznymi kurkami. Z kaszy gryczanej można również wykonać nadzienie do pierogów lub naleśników – np. z dodatkiem twarogu i listków świeżej mięty.

Kasza jęczmienna EMIX świetnie smakuje zapiekana, z dodatkiem sosów i tartego żółtego sera. Towarzysząc delikatnemu mięsu rybiemu np. z łososia perfekcyjnie uzupełnia jego subtelny smak.

Kuchenne fantazje przy użyciu kasz zdają się nie mieć końca – gołąbki z kaszą jęczmienną, kotlety z kaszy gryczanej, sałatki, a nawet desery (puddingi) to tylko niektóre z potraw, które można „wyczarować” przy ich użyciu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF